Economia

Diumenges sagrats?

L'eix comercial Barna Centre proposa estudiar la viabilitat d'obrir tots els diumenges i festius de l'any per atendre sobretot els turistes

El comerç de Barcelona no coincideix amb aquesta possibilitat i els petits s'hi oposen

Els diumenges són sagrats, fins que no es digui el contrari. La proposta de liberalitzar els horaris comercials al centre de Barcelona per poder fer més negoci amb els turistes que només ens visiten els festius sembla que no agrada gaire al sector comercial de la ciutat, que creu que la mesura afavoriria només els grans operadors i ofegaria de mort els petits comerciants.

La caixa dels trons d'un debat que fa anys que és obert (i més o menys adormit, depenent les èpoques) l'ha destapat aquesta vegada el president de l'eix comercial Barna Centre, Javier Cottet, que té previst demanar a l'Ajuntament de Barcelona un estudi econòmic sobre la viabilitat de permetre l'obertura de tots els establiments del barri Gòtic diumenges i festius. Per Cottet, la mesura afavoriria el comerç de la zona en una època en què la crisi sembla que afecta menys els que fan compres mentre estan de vacances. Però per molts botiguers i per les entitats que els representen, la llibertat d'horaris només seria rendible per als grans operadors comercials, als quals no els tremolaria la mà si fessin treballar les seves plantilles tots els festius de l'any, i escanyaria sense miraments el petit comerciant, que ja obre de dilluns a dissabte en uns horaris que considera de sobra suficients.

En l'enquesta del sector comercial del 2010, encarregada per l'Ajuntament de Barcelona, el 62,4% dels botiguers ja estaven en total desacord amb la possibilitat d'obrir els diumenges i el 9,1% hi estava poc d'acord. Per contra, el 6,3% hi estava molt d'acord; el 7,3%, bastant d'acord, i el 14,7% ni hi estava d'acord ni dissentia.

De moment, l'Ajuntament de Barcelona diu que no mourà fitxa fins que tot el sector mantingui una posició comuna i que “no hi ha voluntat de tocar els horaris”, en paraules del regidor Raimond Blasi, que es va mostrar favorable, això sí, a realitzar l'estudi de viabilitat que Barna Centre reclama.

La Fundació Barcelona Comerç, que aplega els eixos comercials de la ciutat, es manté invariable en la seva posició en contra a una liberalització horària i no entendria que es fes una excepció en una part de la ciutat, en aquest cas, el barri Gòtic. La fundació és del parer que obrint tots els diumenges i festius de l'any no es faria més negoci, sinó que la facturació es repartiria entre els set dies de la setmana, però que s'acabaria tancant amb el mateix balanç.

Opinen de la mateixa manera la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) i el Consell de Gremis de Barcelona. El president d'aquesta última entitat, Gaietà Farràs, assegurava que “el fet d'obrir més hores no farà que la gent tingui més diners per gastar”. Per la confederació, “el fet que arribi un vaixell el diumenge o el fet de tenir visitants en diverses zones de la ciutat no pot fer que es canviï el model social de Barcelona” i “els que ens visiten ja gaudeixen del comerç autoritzat per obrir els festius”.

De fet, els que es mostren favorables a obrir els diumenges per donar serveis als turistes fan referència als creueristes que només trepitgen Barcelona en festiu i se'ls considera d'un valor adquisitiu alt, però des del Port de Barcelona s'assegura que mai ningú els ha expressat aquesta necessitat. Per Carla Salvador, cap de màrqueting i creuers del Port de Barcelona, cap naviliera se'ls ha queixat mai que les botigues no siguin obertes els diumenges. “Com a ciutat turística, Barcelona té molts atractius i no només les compres; l'oferta ja és suficient”, deia. Tot i que els diumenges hi ha molts vaixells de creuer que o bé comencen o bé acaben el seu trajecte a la ciutat, la majoria dels turistes arriben a Barcelona entre un i tres dies abans o s'hi queden un període de temps semblant. “Mai s'han anul·lat escales per aquest motiu i sí per falta d'espai en les nostres instal·lacions, que puntualment poden estar col·lapsades”, assegurava.

Sigui com sigui, els horaris comercials seran un dels punts a tractar en la reunió que mantindran el dia 30 d'aquest mes les patronals del sector amb la direcció general de Comerç de la Generalitat, que s'ha fixat com una de les actuacions prioritàries la futura llei catalana del comerç. A més, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ampliaria de bon grat els vuit festius de l'any autoritzats ara fins a un total de dotze, com va fer l'any 2000 el govern d'Aznar en una regulació horària que el Tribunal Constitucional ha anul·lat. En la norma actual (vegeu la plana anterior), hi ha establiments regulats amb un règim especial i comerços amb poques restriccions horàries. A més, s'hi fa una excepció del règim general als municipis turístics, categoria en què no està inclosa Barcelona, tot i ser la ciutat del país que més turistes rep.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.