Economia

Palamós

Brugarol: primera anyada

El celler Brugarol, un dels més joves de la DO Empordà, comercialitza les primeres ampolles produïdes a la finca palamosina de Bell-lloc

Els propietaris hi organitzen visites guiades, tastos i altres activitats

El celler Brugarol, un dels més joves de la DO Empordà i l'únic del terme municipal de Palamós, afronta aquest 2011 dos grans reptes: d'una banda, la comercialització de les primeres 5.000 ampolles de vi que posen a la venda –després d'anys de proves i esperes perquè les vinyes assolissin prou maduresa– i, de l'altra, el disseny d'una oferta d'enoturisme que, com fan amb el vi, prioritzarà “la qualitat per sobre de la quantitat”.

El celler, de fesomia avantguardista, està situat a pocs metres de l'antic mas Bell-lloc, a les Gavarres. El disseny arquitectònic va anar a càrrec de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta –l'estudi olotí RCR–, amb una estructura excavada sota la terra de les mateixes vinyes i continguda per una capa de pedra i làmines d'acer Corten. L'obra va guanyar el primer premi del Col·legi d'Arquitectes de Girona l'any 2008 i competeix amb l'atractiu del vi durant la visita guiada a la finca. La zona de premsat i els tancs de fermentació del most són en una zona coberta des de la qual, però, es divisa el bosc, igual que el laboratori de treball dels enòlegs Miquel Arenas i Xavier Vidal de Puig. La part més íntima, sota terra, manté temperatures constants entre 17 i 19 graus perquè el vi envelleixi entre bótes de roure Allier i les ampolles.

Les vinyes de Brugarol abasten cinc hectàrees i comprenen les varietats xarel·lo, moscatell de gra petit, malvasia, garnatxa negra, samsó, cabernet sauvignon, cabernet franc i monestrell. Les més velles daten del 1999 i les més joves, del 2007 –les que creixen just al damunt del celler–. De la tria –pràcticament gra per gra per tal de descartar els raïms amb imperfeccions– i la combinatòria, n'han extret 5.000 ampolles. La majoria pertanyen al Bell-Lloc vermell 2007, un vi primari de fermentació espontània elaborat amb garnatxa, monestrell i cabernet sauvignon. La resta correspon al Bell-Lloc blanc 2010, un vi afruitat i fresc, però dens, produït amb malvasia i xarel·lo.

Activitats de divulgació

El celler té capacitat per produir fins a 20.000 ampolles, però la producció de les vinyes i l'objectiu d'una producció ecològica i de qualitat en determinaran l'evolució. De moment, han encarregat la comercialització a restauradors i a partir d'ara es plantegen l'arribada del producte als punts de venda, però el vi també és la base d'un seguit d'activitats obertes al públic al mateix celler. La coordinadora d'enoturisme, Maria Carme Pujadas, explica que volen oferir cursos de tast, i de moment, a més de les visites guiades amb degustació de vins, ja han programat una jornada mensual –els primers dissabtes de cada mes– amb tast de vins maridats amb altres productes. Aquest novembre, per exemple, el xef i director de Mas Parés, Jaume Juher, va proposar el maridatge de tres varietats de foie gras: un de fresc, primari; un altre de mig cuit, amb pebre de Sichuan; i un tercer, amb melmelada de figues i rom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.