Economia

Puja del cànon de l'aigua

Impost a l'alça per eixugar el deute de la gestió de l'aigua

L'anunci que s'apujarà el cànon de l'aigua només fa que confirmar les informacions aparegudes els últims mesos sobre la delicadíssima situació econòmica de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Una informació publicada per aquest diari el maig passat ja advertia que aquesta empresa, que gestiona la política hidràulica de Catalunya, preparava un pla de retallades del servei per fer front al deute. L'endeutament acumulat entre l'ACA i l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) superava aleshores els 2.000 milions d'euros.

Amb el pas del temps la situació ha empitjorat, i fa poc ha estat notícia la reducció de l'activitat a la gran dessaladora del Prat o l'amenaça d'aturar alguna depuradora per la impossibilitat d'assumir el cost del funcionament.

Per fer front a la falta de recursos econòmics, al setembre passat ja va entrar en vigor un increment del cànon de l'aigua, que és l'impost amb què els catalans financen infraestructures com les depuradores. La nova tarifa va suposar un augment per als grans consumidors de fins al 50%, mentre que per als consumidors baixos es va apujar un 8,5%.

Per l'any vinent l'ACA ja treballa en la mateixa línia i es farà una segona volta de cargol als que consumeixen més aigua. Per als que en fan un us més contingut l'increment podria ser del 3 per cent, mentre que per a les famílies amb consum mitjà el cànon pujarà un 10 per cent.

J. Panyella

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.