Economia

La inflació baixa fins al 2,9%

Segons l'IPC interanual avançat del mes de novembre, els preus baixen per segon mes consecutiu i registren el seu nivell més baix en un any

Productes farmacèutics, carburants i lubricants, al darrere de la xifra

La inflació interanual ha baixat per segon mes consecutiu i ha caigut una dècima al novembre, fins al 2,9%. Per la seva banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) també se situa en el 2,9%, una dècima menys que a l'octubre. Així ho reflecteix l'indicador avançat de l'índex de preus al consum (IPC) que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La variació interanual a l'Estat espanyol es redueix una dècima en relació a l'octubre i se situa en el 2,9%. Amb la dada d'aquest novembre, la variació interanual posa fi a onze mesos de mantenir-se en taxes del 3% o superiors. De fet, és la primera vegada que baixa d'aquest percentatge des del novembre de 2010, quan l'IPC va assolir el 2,3%.

Segons l'organisme estadístic, aquesta rebaixa dels preus registrada al novembre respon bàsicament a la variació de preus dels medicaments i altres productes farmacèutics, així com dels carburants i els lubricants.

Pensions mínimes i no contributives

La dada de la inflació interanual de novembre és especialment important per als pensionistes, ja que a partir d'aquesta es calcula si hauran de ser compensats o no per la desviació de preus.

El govern va congelar les pensions el 2011, excepte en el cas de les mínimes i les no contributives, que van pujar l'1% en funció de l'objectiu d'inflació de l'executiu. Si es confirma que l'IPC interanual s'ha situat al 2,9% aquest mes, els pensionistes de mínimes i no contributives hauran de rebre una paga compensatòria per la desviació en 1,9 punts de la inflació.

Diferències de càlcul

Pel que fa a l'IPCA –que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona euro–, la seva variació interanual també ha caigut una dècima i s'ha situat al 2,9% al novembre. L'INE va iniciar a principi d'any la difusió de l'indicador avançat de l'IPC després d'introduir una sèrie de canvis en la metodologia de càlcul que han fet que les diferències entre tots dos, abans mínimes, s'accentuïn. Els dos indicadors es diferencien en el tractament del vestit i calçat, les fruites, i les hortalisses fresques per la entrada en vigor d'un canvi reglamentari a la Comissió Europea.

Aquests indicadors són els avançats i cal que es confirmin amb les xifres que es publicaran el proper 14 de desembre, quan es donin a conèixer les dades definitives del comportament de la inflació. En aquest sentit, l'INE recorda que els indicadors avançats només proporcionen informació orientativa que no ha coincidir necessàriament amb les dades definitives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.