Economia

Més d'un milió de pensionistes perden poder adquisitiu

L'IPC, que triplica la previsió, només compensa 413.000 persones

Congelades 5 milions de pensions arreu de l'Estat

Aproximadament 1,1 milions de pensionistes catalans perdran poder adquisitiu l'any que ve tot i que, segons la dada avançada de l'IPC difosa ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE), la inflació espanyola serà al novembre gairebé el triple del que havia predit l'Estat.

Concretament, la xifra del novembre, que és la que el govern estatal utilitza anualment per calcular l'actualització de les pensions i altres percepcions socials, és del 2,9% mentre que l'executiu estatal estimava un IPC de l'1% en la mateixa data. No obstant això, la congelació decretada al maig de l'any passat que afectava les pensions contributives, tret de les mínimes, fa que tan sols unes 413.000 persones vegin actualitzada a Catalunya la seva percepció. D'aquestes, 356.663 perceptors cobren pensions contributives mínimes i la resta, pensions no contributives, que tampoc no es van veure afectades per la restricció que preveia reduir el dèficit públic espanyol en 1.500 milions d'euros.

En el conjunt d'Espanya, uns 3,2 milions de pensionistes tindran un petit augment de sou. Alhora, però, al voltant de 5 milions de perceptors a l'Estat no cobraran ni la paga única corresponent ni veuran actualitzada la seva pensió. D'aquesta manera, a les arques públiques espanyoles la sensible pujada de l'IPC li representa 856 milions, que es desglossen en 441,7 milions en concepte de la paga compensatòria que l'Estat abona a principi d'any i 414,2 milions per consolidar aquesta pujada en la nòmina mensual.

El Ministeri de Treball va recordar també que la compensació no arribarà tampoc a les pensions que hagin estat reconegudes al llarg del 2011.

Els preus trenquen la tendència a l'alça de l'últim any

L'IPC del novembre, una dècima inferior al del mes passat, trenca amb la tendència d'onze mesos en què la taxa se situava per sobre del 3%. Segons les dades de l'INE, l'indicador dels preus a l'Estat no havia estat inferior al 3% des del novembre del 2010, quan va ser del 2,3%.

Sempre segons l'institut estadístic espanyol, la frenada en els preus es va deure sobretot a l'abaratiment dels medicaments i altres productes farmacèutics i al comportament dels preus de carburants i lubricants.

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) també va arribar al novembre al 2,9%, una dècima menys que a l'octubre. L'INE va puntualitzar, finalment, que cal confirmar la dada avançada amb la definitiva, que es donarà el dia 14.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.