Economia

Els empleats de la llar, tant a temps complet com per hores, s'hauran d'assegurar

Els que contractin aquests serveis tenen fins al 30 de juny per regularitzar la situació

La Seguretat Social preveu incorporar 6.250 treballadors de la llar

La Seguretat Social preveu que la integració de l'empleat de la llar al règim general de la Seguretat Social permetrà que es puguin assegurar 6.250 treballadors nous a les comarques gironines a partir de l'1 de gener. La modificació de la normativa que fins ara incloïa aquest sector dins del règim especial de treballadors de la llar –i per tant només cotitzaven a partir de les 16,6 hores– obligarà a partir d'ara les persones que contractin aquests serveis a donar d'alta els seus treballadors encara que només treballin una hora al mes i, d'aquesta manera, regularitzar la seva situació laboral. Actualment, hi ha 4.750 treballadors de la llar a la demarcació assegurats i tant la Tresoreria com la UGT creuen que aquesta mesura permetrà fer aflorar el treball submergit i arribar als 11.000. Segons fonts de la UGT, nou de cada deu empleats són dones, el 63% de les quals són d'origen estranger –majoritàriament d'Hondures (930), d'origen marroquí (265) i bolivianes (391)–. Particulars i empreses tindran fins al 30 de juny per regularitzar la situació.

El decret llei aprovat pel Consell de Ministres al novembre estableix que els treballadors de la llar s'integraran a la Seguretat Social perquè els seus drets laborals s'equiparin als de la resta d'empleats donats d'alta i també per fer aflorar una part de l'economia submergida. La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, va assegurar ahir que, d'aquesta manera, els treballadors de la llar cotitzaran, podran demanar baixes laborals, cobrar pagues dobles, tenir atur i aspirar a una pensió de jubilació més elevada.

Un dels canvis principals és que ja no existirà distinció entre els treballadors a temps complet i els que treballen només per hores, perquè tots els empleats domèstics hauran d'estar-hi afiliats. Abans, només ho estaven els que prestaven serveis més de 16,6 hores. La resta si volien estar-ho, la majoria de vegades es pagaven la quota ells mateixos.

A partir del dia 1 de gener, el titular de la llar familiar haurà de donar d'alta el treballador. El director de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Jordi Mont, va explicar que això serveix tant per a la família que té un empleat cada dia com per a la que en contracta un per hores. Així, segons Mont, si un empleat de la llar treballa en tres cases diferents, els tres ocupadors l'hauran de donar d'alta per les hores que hi dediqui.

LA XIFRA

4.750
treballadors
de la llar estan assegurats a la demarcació i creuen que la mesura farà aflorar el treball submergit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.