Economia

La prima de risc del deute, al nivell més baix de l'últim mes

L'acció concertada dels bancs centrals alleugereix les tensions financeres

Èxit de la subhasta del Tresor

La decisió dels bancs centrals d'injectar liquiditat en el sistema financer ja està donant resultats. Els tresors espanyol i francès van tancar ahir amb èxit sengles subhastes de deute en un context de relaxació de les primes de risc –l'espanyola va baixar dels 400 punts bàsics per primer cop en l'últim mes i va arribar a tocar els 350– i de caigudes de la rendibilitat dels bons.

Més concretament, el Tresor espanyol va col·locar 3.750 milions d'euros en bons a tres, quatre o cinc anys amb una rendibilitat d'entre el 5,2% i 5,5%. Aquesta proporció és més elevada que la que es va oferir en subhastes anteriors semblants, però malgrat això és inferior al 6% que el deute espanyol s'ha vist obligat a oferir en les últimes convocatòries. Més positiu que això, però, va ser la gran demanda de bons espanyols que es va produir i que va pujar a 10.200 milions d'euros, amb una taxa de cobertura –proporció entre la demanda i l'import adjudicat– de 2,7 cops. En el cas dels bons francesos, l'èxit de la subhasta va portar la prima de risc a nivells d'octubre en situar-se en els 95 punts bàsics.

Tot això va passar en una jornada en què van aparèixer dades noves que indiquen la desacceleració de l'economia espanyola. El banc nord-americà Goldman Sachs va anunciar ahir dos anys de recessió, amb caigudes del PIB de l'1,5% l'any que ve, i del 0,2% el 2013. Standard & Poor's, per la seva banda, aposta per una alça mínima del 0,3% l'any que ve i de l'1% el 2013.

LA XIFRA

350
punts bàsics
són els que ahir va tocar la prima de risc del deute espanyol, amb rendibilitat del bo inferior al 6%.

Un competidor dur per a la banca

Les altes rendibilitats que el Tresor espanyol es veu obligat a pagar per col·locar les seves emissions de deute no només colpegen els comptes públics de l'Estat espanyol, sinó també els de la banca. Així ho va constatar ahir José María Méndez, director general de la patronal de caixes (CECA), que va assegurar que a les entitats els ha sortit “el més gran dels competidors” amb el deute públic perquè és “molt difícil” competir “amb lletres del Tresor amb una rendibilitat superior al 5%”. Aquesta dificultat afegida per captar dipòsits no fa res més que agreujar la crisi de liquiditat que arrossega la banca de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.