Economia

El nombre de desocupats a la demarcació de Girona bat una xifra rècord

L'atur arriba al novembre als 58.634 aturats a causa del mal comportament dels serveis

La contractació a Catalunya cau un 7%

El nombre de persones inscrites a l'atur a les comarques gironines aquest mes de novembre ha arribat a la xifra rècord de 58.634, superant la xifra més alta registrada fins ara a la demarcació, que era de 58.037 el març passat. Concretament, el nombre de persones aturades ha augmentat en 1.097 respecte al mes anterior i, especialment, ha afectat el sector serveis amb 1.080 dels nous aturats. En l'apartat percentual, suposa un 1,9% més que al novembre i 6,14% de desocupats més que fa un any.

L'increment de l'atur a les comarques gironines és el més alt de Catalunya ja que, en aquest mes, l'atur ha disminuït a les comarques barcelonines i a les de Lleida, i a Tarragona la desocupació ha augmentat en 127 persones, xifra molt inferior a les 1.097 de la demarcació de Girona.

Si hi ha dues èpoques en què el mercat de treball viu un bon moment, encara que sigui de manera estacional, són les vacances d'estiu i les d'hivern. Però aquests respirs cada cop són més curts. El d'hivern, per les festes de Nadal, l'any passat va durar dos mesos, novembre i desembre, en què l'atur va baixar. Però enguany aquest patró no es repeteix perquè moltes empreses estan ajornant la contractació el màxim possible. L'atur va pujar a Catalunya al novembre i, tot i que va ser en només 111 persones, el sector serveis, el que genera ocupació en aquest període, va restar, amb 2.800 desocupats més.

La causa que les empreses estiguin endarrerint les contractacions, per fer contractes més curts i ajustar més i millor les plantilles, és la incertesa econòmica generada per la crisi del deute. “En un entorn com aquest, és comprensible que les decisions de contractació es demorin”, va explicar la secretària d'Ocupació, Esther Sánchez, sobretot amb l'actual atonia del consum intern. “La situació del mercat de treball és un reflex de l'economia. Cal generar confiança i superar la crisi del deute, si no, no es crearà activitat econòmica”, va afegir.

No només l'augment de l'atur és un símptoma de l'ajornament dels contrac-tes de Nadal. Les dades de contractació evidencien una atonia, amb un descens del 7,3% respecte al mateix mes de l'any passat. Els indefinits baixen més d'un 22% i els temporals, un 5%. L'afiliació a la Seguretat Social també presenta un descens. Al conjunt de l'Estat, l'increment ha estat en unes 60.000 persones.

El govern potencia les polítiques actives amb la incorporació de treballadors que feien feines per a l'Estat i que, com va avançar El Punt Avui, suposarà la recuperació de 500 treballadors.

Les dades “esperonen” la reforma

Mariano Rajoy ja ha encarregat als agents socials una nova reforma laboral, que és una de les grans prioritats del nou govern del PP. Ahir, la portaveu del partit, Soraya Sáenz de Santamaría, ho va tornar a palesar afirmant que les dades d'atur del novembre són “l'esperó” per fer la reforma del mercat de treball, que considera “imprescindible” per a la creació de llocs de treball.

Entre els agents socials, també n'hi ha que coincideixen amb el PP: la CEOE també demana una nova reforma. En canvi, els sindicats consideren que reformes com la del 2010 han deteriorat el mercat de treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.