Economia

Les ETT guanyen terreny

La contractació de les empreses de treball temporal puja un 3,7% aquest any perquè moltes companyies tenen por de tenir nous empleats indefinits

La incertesa sobre el final de la crisi dibuixa un 2012 complicat

En un mercat de treball deprimit, sobretot a partir de l'estiu arran de la crisi del deute als estats italià i espanyol, les empreses de treball temporal estan recuperant part del terreny perdut. A l'octubre van firmar 33.771 contractes a Catalunya i més de 313.000 des que va començar l'any, dada que suposa un increment del 3,7% respecte al mateix període –gener a octubre– del 2010 i de més del 25% amb relació als deu primers mesos de fa dos anys, quan el mercat va tocar fons, segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.

En el seu inici, el 2009, la recessió va tenir un impacte molt fort en les ETT. En aquella fase, el daltabaix de l'ocupació es va produir sobretot per la no-renovació de contractes temporals més que no pas per l'extinció de contractes indefinits. Aquesta correcció va suposar caigudes de la contractació superiors al 30% per a les empreses de treball temporal durant el 2009: van passar de firmar-ne 447.000 el 2008 a 310.000 el 2009 a Catalunya. Part de la recuperació del 2010 i del 2011 es deu, doncs, al
fet que el punt de partida era molt baix, però hi ha
altres motius relacionats amb l'evolució de la
crisi i l'actual estructura
de contractació de les
empreses espanyoles.

Un cop fet l'ajust de temporals, les empreses van fer-lo també amb els indefinits, i quan la situació econòmica es va estabilitzar i van necessitar contractar, van recórrer sobretot a temporals. La proporció de contractes temporals sobre el total de contractes cada cop és més gran, especialment des de la reforma laboral de
l'any passat, que no ha
convençut els empresaris, i suposen més del 90% de tots els contractes que es firmen a Catalunya.

Les principals ETT expliquen que han estat objecte d'un dur ajust durant la crisi i no creuen que encara hagin sortit del forat, però admeten que estan vivint un cert repunt, en bona part per l'auge de la temporalitat en vista de les males perspectives econòmiques. “Estem creixent, però sobretot perquè els clients treballen amb nosaltres per adaptar les plantilles a les comandes. Substitueixen la flexibilitat interna que no tenen”, explica Teresa Ballvé, directora d'àrea a Catalunya de Manpower Group. “Amb totes les incerteses econòmiques, el més idoni és flexibilitzar plantilla. És aleshores quan utilitzen la flexibilitat que nosaltres els podem oferir”, coincideix Cristina Serra, directora de zona de Randstad. Víctor Tatay, director d'Adecco a Barcelona, afegeix que el sector de l'automoció està utilitzant molt les ETT per flexibilitzar, però que ho fa sobretot la indústria auxiliar, que té
estructures més petites, més que no pas els grans fabricants, que tenen estructures més rígides.

Si les incerteses, no només sobre el futur de l'economia sinó també sobre els canvis laborals que pugui introduir el nou govern del PP, han beneficiat les ETT en els darrers mesos, el cert és que han acabat creant una frenada en la contractació, sobretot al novembre –encara no tenen dades oficials, però no són optimistes–, en espera de novetats. Teresa Ballvé admet “certa aturada” abans de les eleccions.

“No és per tirar coets”

El futur proper “no és per tirar coets”, diu Cristina Serra, però les empreses de treball temporal creuen que no pot empitjorar gaire. “El 2012 serà semblant al 2011, amb dificultats, però som optimistes dins del realisme”, explica Víctor Tatay. I és que la realitat encara és dura: “Ni les variables macroeconòmiques ni les dades nacionals ens acompanyen. Necessitem reformes per afavorir la flexiseguretat”, afegeix.

“A pesar del moment en què som, es pensa que el 2012 això s'ha d'estabilitzar, s'ha de recuperar la confiança dels consumidors”, argumenta Ballvé, i afegeix que moltes empreses estan fent els deures i podran crear ocupació: “Hi ha una certa esperança que es puguin crear llocs de treball. Hi ha moltes empreses que han tocat fons i ara veuen que s'han de reinventar.”

L'atur estructural es cronifica

Una de les pitjors conseqüències de l'actual situació de l'economia i del mercat de treball és la cronificació de l'atur. Els desocupats de llarga durada –els que fa més d'un any que no tenen feina– són ja la meitat del total de desocupats, i el 27% fa més de dos anys que són a l'atur, és a dir que no cobren la prestació contributiva, segons l'Índex Laboral Manpower Group, presentat pel catedràtic d'economia aplicada de la UAB Josep Oliver, que va explicar que l'Estat espanyol necessitarà deu anys per reduir l'atur de llarga durada a nivells anteriors a la crisi, els quals, val a dir, ja eren molt alts, al voltant del 25%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.