Economia

La contraportada

Formatges artesanals

La fira Word Chesse Awards ha premiat dos formatges de la formatgeria Mas Alba de Terradellas, una empresa familiar que només té 250 cabres

Set formatgeries artesanes de Catalunya, que formen part de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de formatge Artesà (Acrefa), han estat premiats a la fira Word Chesse Awards, el certamen més important del món, que s'ha celebrat a Birmingham i en què han participat empreses de tot el món. Entre les formatgeries premiades, hi ha Mas Alba de Terradellas, una empresa “molt petita” i “familiar”, segons es defineixen ells mateixos, a la qual li han premiat dos dels set formatges que elaboren. I de fet, petita ho és. Només tenen 250 cabres lleteres que donen 150 litres de llet diaris.

Mas Alba és una masia del segle XVIII on la família Huguet desenvolupa l'activitat de turisme rural i d'elaboració de formatge. Van començar ara fa deu anys amb la idea d'explotar la llet de les cabres. “Però tal com està la pagesia vam veure que no anàvem per bon camí i vam decidir fer la formatgeria”, va dir Martí Huguet, un dels propietaris. Això va ser fa cinc anys.

El Terrós d'Alba és un dels formatges premiat aquest any amb una distinció d'or, però aquest formatge ja va rebre un reconeixement de bronze, l'any passat en aquesta mateix certamen. “Ens va anar molt bé perquè gràcies al premi de l'any passat l'hem millorat una mica”, va dir. El Terrós va sortir per primera vegada al mercat fa tres anys. És un formatge de pasta cuita, elaborat amb llet crua que fa pensar en el “formatge gruyère”. La maduració del Terrós es fa en una cova excavada sota de la masia i dura uns sis mesos.

L'altre formatge premiat a Birmingham és el Cremós, que va néixer fa dos anys. És un formatge quallat amb herbacol, amb una maduració de més d'un mes i és un “símil del formatge tipus coca d'Extremadura”.

Però Mas Alba també treballa amb altres tipus de formatges. Huguet destaca l'Almadroc, un “formatge d'allioli elaborat a partir d'una recepta medieval escrita al Llibre de Sent Soví, un receptari del 1324”, o el formatge fregat amb cervesa de Girona, la Mosca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.