Gran angular

món

L'ingrés de Rússia a l'OMC

Del 15 al 17 de desembre d'aquest 2011 tindrà lloc a Ginebra la vuitena conferència ministerial de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que és l'organisme que reglamenta i liberalitza el comerç internacional de mercaderies i serveis i que tracta d'evitar el no-respecte a les regles de propietat intel·lectual en les transaccions entre països.

La reunió tindrà lloc just uns dies després que el secretariat de l'OMC hagi retallat les previsions de creixement del comerç mundial per al 2011 del 6,5% -que havia previst- fins al 5,8% –cosa que no és estranya si tenim en compte el que l'OCDE i el Fons Monetari Internacional estan augurant respecte a una possible propera recessió de l'economia mundial com a conseqüència de la primera crisi de l'euro que no acaba de solucionar-se malgrat que les propostes de la Comissió Europea i les cimeres europees de caps de govern de la UE tracten de tranquil·litzar els mercats desestabilitzats per les crisis bancàries, els dèficits pressupostaris i l'acumulació de deute extern de molts països de l'eurozona, i malgrat els resultats de la cimera dels dies 8 i 9 de desembre, que es recordarà, a més, per la signatura del tractat d'adhesió de Croàcia a la UE.

En un entorn com aquest alguns havien vaticinat que el món veuria decaure la mundialització i es tornaria al proteccionisme tal com va succeir en la crisi del 1929, però això no s'ha produït perquè tothom té por del proteccionisme i perquè l'OMC, des que fou creada, el 1995, i ja abans, per la feina feta per l'Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç (GATT), creat el 1947, ho ha impedit.

Amb aquests antecedents la vuitena conferència mundial de l'OMC no permetrà desbloquejar la ronda multilateral de Doha, que es va iniciar en la quarta conferència ministerial de l'OMC celebrada a Doha el novembre del 2001 com a element esperançador poc després de l'atemptat de les torres bessones de Nova York i dos anys després (1999) que a Seattle l'altermundisme i les discrepàncies entre els membres de l'OMC haguessin fet impossible iniciar la ronda multilateral del mil·lenari com la llavors Comunitat Europea volia per tal d'avançar en la liberalització dels intercanvis mundials de béns i serveis de forma lleial.

No, la vuitena conferència ministerial de l'OMC no podrà veure la conclusió de la Ronda de Doha, però la conferència veurà l'aprovació definitiva de l'ingrés de la Federació Russa, de Vanuatu i de Samoa com a nous membres de l'OMC després que el Consell General de l'OMC acceptés els termes de l'adhesió aprovats pel grup de treball sobre adhesions. Amb això l'organització passarà a tenir 156 membres després de tres anys en què ningú no hi havia entrat (l'últim havia estat Cap Verd el 2008).

L'entrada de Rússia a l'OMC s'ha produït després d'un llarg procés de divuit anys amb el resultat final que Moscou rebaixarà els seus aranzels duaners i eliminarà altres barreres no aranzelàries, eliminant subvencions i comprometent-se a respectar la liberalització i el respecte a la propietat intel·lectual que protegeixen les regles de l'OMC. Tot estava pràcticament pactat des de feia temps. En la catorzena reunió del Fòrum Àsia-Pacífic, celebrat a Hanoi el 2006, Rússia i els Estats Units van escenificar l'acord de tots dos respecte a com Rússia pensava adaptar-se a les regles de l'OMC, de la mateixa manera que ho havien fet, ja, Rússia i la UE el 2004 durant la presidència irlandesa de la UE. Només el bloqueig de Geòrgia per la qüestió d'Ossètia –finalment intercedida, ara, per Suïssa– va fer impossible l'ingrés ja acordat des de llavors.

Rússia ha estat fins ara un país força proteccionista i un exportador de només, pràcticament, petroli i gas, que no estan subjectes a barreres d'importació a altres països. Per això i pel fet que l'entrada a l'OMC obligarà Moscou a suprimir subsidis i tractes discriminatoris, i a l'obertura a empreses i serveis d'altres països en sectors tan importants com l'energia, la banca o les assegurances, a més de respectar les regles de propietat intel·lectual i de protecció de patents i marques, així com a lluitar contra màfies d'articles falsificats, l'ingrés a l'OMC del primer país mundial en extensió suposa un nou esglaó perquè les regles de l'OMC siguin realment mundials, i al mateix temps acabarà de perfilar la plena incorporació del règim de Moscou a la governança de l'economia mundial.

Caldrà recordar a partir d'ara que l'ingrés de la Xina a l'OMC el 2001 ens ha mostrat que un país pot entrar a l'OMC i signar uns acords que després no acaba de complir, i generar problemes d'inobservança de les seves regles de comerç internacional lleial.

Per això cal ser prudent respecte a l'ingrés de Rússia a l'OMC i a les seves intencions liberalitzadores respecte a comerç, serveis i inversions. El fet que Putin vagi a recuperar el març del 2012 la presidència de Rússia després de la victòria electoral de Rússia Unida en les eleccions a la duma del 4 de desembre de forma constitucionalment impecable de mans de Medvédev, i que vulgui tenir un paper rellevant al G-8 i al G-20 és, però, un factor d'esperança respecte a intencions, però no es pot oblidar que respecte a les condicions d'ingrés, per exemple, al Consell d'Europa (1996), Rússia ha transitat sempre per camins d'un cert relativisme beneficiant-se dels dobles estàndards que alguns altres grans països i organitzacions internacionals li han consentit per raons polítiques, energètiques i militars com a hereva de l'antiga URSS.

Història de l'OMC

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) va entrar en funcionament el gener del 1995 completant el marc de liberalització multilateral que havia existit amb el GATT (Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç) des del 1947 només per al comerç de mercaderies amb normes referides a serveis (GATS) i a protecció de la propietat industrial (ADPIC). D'ençà de la seva creació, l'OMC ha fet set conferències ministerials per fer avançar la liberalització multilateral: Singapur (1996), Ginebra (1998), Seattle (1999), Doha (2001), Cancún (2003), Hong Kong (2005) i Ginebra (2009). La vuitena tindrà lloc del 15 al 17 de desembre d'aquest 2011 a Ginebra, que és la seu del secretariat de l'OMC. La frustració actual de l'OMC és no haver culminat encara la negociació de la Ronda de Doha iniciada l'any 2001.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.