Economia

El sector turístic gironí valora l'any negativament

L'ocupació global del 2011 a la demarcació és d'un 55% a un 60%

L'agost va ser l'únic mes en què al sector hoteler, sobretot el del litoral de la Selva com el centre de la Costa Brava, van omplir

El sector turístic de les comarques gironines no està satisfet de com ha anat l'any. “No ha estat gaire positiu en termes d'ocupació”, va dir el president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero. I si bé pel que fa a l'ocupació, en termes generals, no ha anat gaire bé, la facturació encara ha estat pitjor perquè s'han ajustat preus per poder ser competitius i, per tant, no han arribat a assolir les previsions.

Segons dades de la federació, formada per deu associacions i també gremis territorials de la demarcació de Girona, a l'hivern, la mitjana d'ocupació de totes les comarques ha estat d'un 55% a un 60%, tenint en compte que a les zones de muntanya a prop de les estacions d'esquí, han tingut més bones xifres que a les zones costaneres.

Respecte a l'estiu, el mes de juliol va ser “molt dolent a causa del clima fred i plujós”, que va provocar que els percentatges descendissin entre un 5% i un 7%, respecte a la previsió que es feia per a tota la demarcació. En general es va perdre turistes de proximitat i última hora, perquè per causes del temps van preferir visitar altres destinacions.

No obstant això, el mes d'agost va ser un bon mes “i es va omplir amb el turisme estatal i algun turista estranger”. El sector va valorar l'ocupació d'aquest mes molt positivament, perquè en alguns establiments de la Costa Brava, sobretot al litoral de la Selva i al centre de al Costa Brava, van arribar al 100 per cent d'ocupació. Tanmateix, el bon clima va fer que la temporada a les zones costaneres s'allargués fins a final de setembre.

En el sector de la restauració és on han notat més les conseqüències de la crisi, perquè durant aquest any un gran nombre de turistes han contractat ofertes de tot inclòs, raó per la qual cosa han fet poca despesa fora de l'hotel. Els més perjudicats, segons Escudero, son els restaurants “d'alt nivell”. “Algun restaurador ho està passant molt malament”, va explicar el president de la federació de Girona. La sort de la demarcació, segons Escudero és que la majoria d'empreses turístiques són microempreses i tot i que en pateixen molt, “també fan moltes hores per tirar endavant el negoci i per això aguanten”.

Tant el president de la Unió Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades, (Ucave), Rafa Serra, com el de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (Acav), Francesc Carnedero, valoren l'any positivament en el conjunt de Catalunya pel que fa as l'ocupació –calculen un augment d'un 2 a un 3%– però igual com Escudero, asseguren que la facturació ha estat baixa.

LES FRASES

L'any no ha estat gaire positiu en termes d'ocupació i el més perjudicat és la restauració
Antoni Escudero
president de la federació d'hostaleria de Girona
L'agost va ser un bon mes i alguns establiments de la Costa Brava van arribar a omplir
Antoni Escudero
President de la Federació d'Hostaleria de Girona
Les claus

Els allotjaments a prop de les pistes d'esquí ompliran per Cap d'Any

Imma bosch

L'inici de la temporada d'hivern tampoc no “és bona”. Tradicionalment, les estacions d'esquí obren les portes pel pont de la Puríssima. Però aquest any al pirineu gironí algunes estacions d'esquí no ho han pogut obrir –i les que ho han fet, majoritàriament no funcionen al cent per cent– perquè no ha hi ha neu i el temps dificulta la fabricació de neu artificial. “I aquestes dies representen entre el 15 i el 20% de la facturació de la temporada”, va assegurar Rafa Serra, d'Ucave.

Per la seva banda, a l'Acav asseguren que el pont “afavoreix per realitzar viatges de llarga distància”. Destinacions com Nova York i els Estats Units en general, i altres com el Carib, Dubai, Lapònia, la Xina o Kenya, han estat sol·licitades.

Amb vista a les festes de Nadal, a la federació d'hostaleria preveuen que les dades d'ocupació “siguin similars a les del 2010 i en què molts establiments costaners aprofiten per fer vacances”. “El Nadal és una festa familiar i la gent no sol marxar. En canvi, per Cap d'Any s'augura que en els allotjaments turístics que estan situats a prop de les pistes d'esquí la previsió d'ocupació sigui positiva, igual com en el sector de turisme rural, en què actualment algunes cases ja ho tenen ple”, diuen en la federació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.