Economia

Clam dels funcionaris contra les retallades al sector públic

6.500 persones segons la Guàrdia Urbana omplen la plaça Sant Jaume de Barcelona

Els sindicats neguen que estiguin a punt d'arribar a un acord i adverteixen que la d'avui és la primera d'una cadena de mobilitzacions

Milers de treballadors del sector públic han secundat la convocatòria dels sindicats CCOO, UGT i IAC en una protesta contra les retallades que els planteja el govern.

6.500 persones, segons les dades de la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dimecres a la tarda per reivindicar el manteniment de l'actual plantilla i salaris dels empleats públics de la Generalitat. La protesta ha omplert completament la plaça Sant Jaume i els carrers adjacents encapçalada per una pancarta amb el lema No als acomiadaments al sector públic, defensem els drets socials i la feina.

Els manifestants també han reclamat a la Generalitat més concreció en les mesures i més austeritat en els alts càrrecs de l'administració pública.

Els secretaris generals dels tres principals sindicats de la funció pública, Joan Carles Gallego, Josep Maria Àlvarez i Lluís Blanco han advertit al govern que la data límit per tancar un acord a la Mesa de la Funció Públic no és de dies. En aquest sentit, han deixat clar que la negociació es pot allargar fins ben entrat el primer trimestre del 2012, fins que els pressupostos no quedin definitivament aprovats al Parlament.

Cadena de mobilitzacions

El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha considerat que omplint la plaça de Sant Jaume s'ataca a la “crítica fàcil i injusta que es fa contra el funcionari” i també es demostra que la negociació sobre les condicions laborals en aquest sector té repercussions per a tots els treballadors.

Els dirigents sindicals han coincidit que aquesta mobilització és la primera d'una llarga cadena de convocatòries fins no arribar a un acord.

Protestes a totes les capitals catalanes

Uns 2.200 treballadors de la funció pública, segons la Guàrdia Urbana, i uns 5.000, segons els sindicats, s'han manifestat també aquest dimecres pel centre de Tarragona contra les retallades al sector públic català.

La protesta ha començat a dos quarts de set de la tarda a la plaça Imperial Tarraco, davant la subdelegació del govern espanyol, des d'on s'ha dirigit fins a la delegació del govern a Tarragona, passant per la Rambla Nova i el carrer Sant Francesc. Allà, centenars de treballadors públics han decidit continuar la marxa fins a la Rambla Vella, que ha quedat tallada al trànsit, i cloure l'acció reivindicativa a la plaça de la Font, passades les vuit del vespre.

A Girona, la protesta ha aplegat uns 1.500 treballadors de l'administració de la Generalitat de Catalunya. A dos quarts de 6 de la tarda, els empleats estaven convocats pels sindicats CCOO, UGT i IAC a una concentració a les portes de la delegació del govern però han acabat recorrent els carrers de la ciutat per denunciar el “mal tracte” que, diuen, reben per part del govern.

Entres proclames com “No a la retallada de drets” o “Sí als serveis públics”, els concentrats han demanat la dimissió del president Artur Mas i també del conseller de Salut Boi Ruiz perquè consideren que són “injustos” a l'hora d'aplicar els ajustaments.

Així mateix, unes 15.000 persones s'han manifestat pels carrers de Lleida per mostrar el seu rebuig a les darreres mesures plantejades pel govern contra els treballadors del sector públic. Els participants s'han concentrat a les sis de la tarda a la plaça Ricard Viñes des d'on han iniciat una marxa que ha finalitzat a Lluís Companys, davant la delegació del govern a la capital del Segrià, on s'han llegit el manifest.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.