Economia

Els Estats Units afronten un 2012 gris malgrat els estímuls

L'agència S&P preveu una perspectiva ombrívola per als bancs nord-americans durant l'any vinent, afectats per la crisi a la zona euro

La majoria dels directors financers no esperen grans millores per als pròxims mesos

En una votació inusual celebrada en dissabte, el Congrés dels Estats Units va aprovar una extensió temporal de dos mesos als beneficis aplicats als impostos de la classe mitjana nord-americana, uns petits avantatges ideats el 2010 que afavoreixen els aturats i que permeten als usuaris del Medicare no pagar certes quotes a la seguretat social. L'extensió autoritzarà els treballadors a seguir pagant un 4,2% de la seva nòmina en lloc de l'habitual 6,2%, una retallada que ha permès a la classe mitjana un estalvi, el 2011, de 1.000 dòlars (766 euros) de mitjana.

El govern dels EUA va aplicar la retallada d'impostos en la nòmina a finals del 2010, una de les moltes i diverses mesures destinades a rellançar una economia que encara patia les conseqüències de la crisi del 2008. En vista de la lenta recuperació en què el país ha continuat immers, molts polítics i economistes van fer una crida a renovar la mesura, que s'ha vist afectada per interessos partidistes i votacions paral·leles.

De fet, molts analistes coincideixen a afirmar que no aprovar la mesura hauria reduït el creixement de l'economia nord-americana entre un 1% i un 1,5%: hauria posat fi als beneficis per als aturats a llarg termini i hauria afectat la capacitat adquisitiva de molts treballadors amb vista a un 2012 que presenta molts clarobscurs. Només cal recórrer a les últimes enquestes per adonar-se que el pessimisme continua instal·lat en el si dels sectors econòmics i financers nord-americans. Així, l'enquesta anual del Bank of America Merrill Lynch sobre perspectives econòmiques recull la falta d'optimisme dels directors financers nord-americans, que donen a l'economia una puntuació de 44 sobre 100, el valor més baix en els catorze anys d'història del sondeig.

Massa detonants

Alhora, tan sols el 38% dels directors financers de les empreses dels EUA creuen que l'economia del país s'expandirà durant l'any vinent, un clar contrast amb el 56% de l'any passat i el 66% de fa dos anys. Segons el sondeig, la desconfiança envers la classe política, l'elevat deute nord-americà, l'atur i la confiança del consumidor són factors que ajuden a augmentar el pessimisme dels empresaris nord-americans. Així, fins a un 70% dels directors enquestats es mostren “molt preocupats” per l'eficàcia –o la falta d'eficàcia– dels polítics dels EUA. “Mai en la història hi ha hagut tants factors i un grau de preocupació tan alt”, afirmen des del Bank of America.

Al mateix temps, Standard&Poor's preveu una perspectiva més aviat grisa per als bancs nord-americans al llarg de l'any 2012. Segons l'agència de qualificació, es veuran afectats tant pel lent creixement de l'economia nord-americana com pel possible alentiment de l'economia mundial, factors que s'afegeixen a la reducció de l'endeutament d'empreses i llars, als menors fluxos comercials i als tipus d'interès pròxims al zero per cent.

Contagi, el gran temor

Amb tot, la principal preocupació dels bancs, tal com assenyala l'agència de ràting, és el possible contagi de la crisi del deute sobirà a la zona euro. Un maldecap que les entitats financeres comparteixen amb Washington, que pressiona els líders europeus perquè trobin solucions efectives a una crisi que afecta les empreses nord-americanes.

Les últimes dades econòmiques, que inclouen una reducció de l'atur de 0,4 punts fins al 8,6%, han permès a molts economistes preveure un creixement del PIB nord-americà en un saludable 2,9% per al conjunt d'aquest any, dades més optimistes que el 2,3% previst fa un mes o el 2% apuntat amb anterioritat. Bones dades que no han servit, però, per augmentar les perspectives de creixement amb vista al 2012, que es mantenen en l'1,8%, segons indiquen el Fons Monetari Internacional i la firma Morgan Stanley.

I és que la butxaca del consumidor continua fràgil. El volum de vendes al detall es va incrementar el novembre passat un humil 0,2%, després d'haver crescut un 0,6% a l'octubre. El consum al llarg dels mesos anteriors havia ajudat els EUA a mantenir-se relativament al marge de la crisi europea i les dades de novembre ja han fet que molts economistes tornin a mirar cap a la Reserva Federal, amb vista a possibles nous plans d'estímul. La Fed reconeix que l'economia s'ha expandit de manera moderada, però que l'atur continua sent massa elevat i l'habitatge, deprimit. De moment, però, el banc central nord-americà centrarà els seus esforços a lluitar contra la inflació, i aparcarà el tercer pla d'estímul en espera de com evolucioni el 2012.

LA XIFRA

25
per cent
dels economistes creuen que els Estats Units viuran una altra recessió econòmica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.