Economia

Augmenta el rebuig a la taxa turística

360 hotels del litoral gironí amenacen de no obrir fins al juny si s'aplica la taxa

El sector calcula que els preus s'apujaran un 15%

El sector troba que la taxa representarà una antipromoció

Un 60% dels hotelers de les Costa Brava –uns 360– amenacen de no obrir per Setmana Santa si el govern aplica la taxa turística. Aquests establiments a l'hivern estan tancats i només obren entre Setmana Santa i finals d'octubre, coincidint amb l'arribada del gruix de turistes. Els hotelers asseguren que la situació econòmica actual no els permet suportar el pes de la taxa, que serà d'entre 1 i 3 euros per turista, en mesos de baixa demanda com ara abril, maig i octubre.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, formada per deu associacions comarcals i locals i que agrupa més de 1.500 hotels i empreses federades, alerta que la taxa “provocarà un augment de la desestacionalització, un descens de l'arribada de turistes i, en conseqüència, menys ingressos per al país”. “Expressem un no rotund a la taxa turística perquè no la podem suportar pel fet que, entre altres coses, suposarà un increment del preu dels allotjaments, en alguns casos de fins a un 15%, segons la categoria de l'hotel”, asseguren en un comunicat els representants de la junta directiva de la Federació d'Hostaleria. El sector gironí, segons el comunicat, assegura que si la taxa ha de servir per obtenir diners per fer promoció “renuncien a aquest tipus de promoció”, perquè consideren que “una taxa turística representa antipromoció” i una “pèrdua de competitivitat per a Catalunya respecte a altres destinacions de l'Estat espanyol”, així com respecte a països estrangers com ara Turquia.

En aquest mateix sentit es va pronunciar el president de la patronal FOEG, Jordi Comas, que assegura que ara “no és un bon moment per aplicar una nova taxa” i pensa que el govern “s'ha precipitat”. Diu també que els hotelers que treballen amb les agències majoristes ja han signat els contractes i que la taxa l'haurà d'assumir directament l'hoteler. Per Comas, ara per ara l'única destinació catalana que pot assumir la taxa és Barcelona. “La resta no té estructura per absorbir-ho perquè ses fan ofertes a la baixa”, va dir Comas.

La patronal Pimec també és contrària a la taxa. El president a Girona, Iñaki Frade, “no la veu correcta”. “Ara el motor econòmic gironí és el turisme, i el que no es pot fer és posar més càrregues a l'únic motor que tenim, perquè els marges del sector són molt curts”, va assegurar.

Per la seva banda, l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, també pensa que el govern “ho ha fet malament en no consensuar l'aplicació la taxa amb el sector”. Tot i això, va assegurar que com a rerefons hi ha el debat del finançament dels ajuntaments turístics, que és una assignatura pendent perquè a l'estiu s'han de dimensionar els serveis.

El turisme rural i els apartaments, també en contra

No només els hotelers estan en contra de la taxa. L'associació Turisme Rural Girona i l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) també s'hi oposen. L'associació de turisme rural, formada per microempreses, demana al govern que “es repensi” l'aplicació de la taxa, ja que serà una “càrrega que, possiblement molts propietaris no podran assumir”. “Representarà gravar als clients entre un 4% i un 5% dels ingressos bruts que genera de mitjana cada estada”, diuen fonts de l'associació que asseguren que perdran clients.

El president del'ATA, Josep Comaposada, és conscient que els apartaments no estan regularitzats “per la desafortunada gestió de l'anterior govern”, però considera que la taxa és un error greu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.