Economia

INDICADORS DE L'ECONOMIA GIRONINA

La FOEG demana diàleg al govern per la taxa turística

Alerta que podria haver-hi hotels i càmpings abocats al tancament perquè els preus ja estan tancats amb els operadors turístics

La patronal adverteix que podria condemnar destinacions com Lloret

Si la taxa turística anunciada pel govern de la Generalitat s'aplica aquest 2012, podria haver-hi hotels i càmpings que es vegin abocats al tancament, motiu pel qual la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) demana una reflexió al govern sense tancar-se a dialogar sobre l'aplicació de la taxa, però en cap cas aquesta temporada, perquè els preus amb molts operadors turístics ja estan tancats. David Hugas, secretari general de la FOEG va ser contundent en aquest aspecte durant la presentació de l'informe FOEG d'indicadors de l'economia gironina del tercer trimestre del 2011 elaborat pels professors Modest Fluvià i Ricard Rigall, de la Universitat de Girona.

La FOEG s'ha afegit a les crítiques del sector davant la “imposició” de la taxa, perquè amb els preus tancats serien les empreses les que s'haurien d'“empassar” el cost del tribut, que es planteja entre 1 i 3 euros. Va posar d'exemple un càmping de 3.000 places amb la reserva ja pactada per vint dies de l'estiu. “Un euro per dia suposa una despesa de 60.000 euros que hauran d'assumir els propietaris. Això fa molt difícil poder sostenir un negoci.” Hugas va anar més enllà i va dir que és evident que una mesura així podria condemnar destinacions com ara Lloret de Mar. “Cal apostar per la qualitat –va dir–, però no podem deixar de banda el turisme de sol i platja, que és el complement vital per a l'economia gironina.”

La FOEG demana reflexió i s'obre a un diàleg fet amb temps i amb voluntat per totes les parts per arribar a un acord, perquè no és el mateix parlar d'un hotel que d'una casa rural o un càmping. Per això va valorar positivament la possibilitat que aquests quedin exclosos de la taxa.

Ernest Plana, vicepresident de la FOEG, va valorar positivament l'acord tancat amb Ryanair i va dir que el sector turístic i el de l'exportació són els únics que donen ànims i alguna alegria.

LES FRASES

Un euro per dia sembla molt poc, però amb 3.000 euros diaris de pèrdua és difícil sostenir el negoci
David Hugas
SECRETARI GENERAL DE LA FOEG
Durant els propers dotze mesos es continuarà destruint ocupació i creixerà la taxa d'atur
Modest Fluvià
catedràtic d'economia de la UdG

LA XIFRA

23%
L'atur s'enfila.
Les previsions diuen que el 2012 podria acabar amb aquest percentatge d'aturats.
Les claus

Exportació i turisme per mirar de salvar el 2012

J.G

Les previsions per al 2012 són dolentes per a l'economia gironina, i només les exportacions milloren i ho fan a bon ritme. També el sector turístic en surt beneficiat gràcies a una millor productivitat i la moderació salarial, tot i que Girona té una inflació superior a la catalana i a l'espanyola. Com a economia oberta que és, Girona aprofita bé l'empenta exterior, que contrasta amb l'atonia del consum intern, especifica l'informe dels professors Fluvià i Rigall.

Les perspectives per al 2012 apunten oportunitats. Per una banda, la debilitat de l'euro podria ajudar les exportacions i, per l'altra, la contracció europea i la frenada del creixement, a Alemanya i a l'anomenat nucli dur de la UE, podria propiciar una política econòmica més expansiva, cosa que ajudaria les economies com la gironina i de fet totes les perifèriques, més castigades per la crisi. El que és un avantatge, però, també pot ser un inconvenient perquè l'atonia de l'economia europea i la indefinició política per redreçar-la castiguen uns mercats que són els que han de proveir turisme a les comarques i compres a les nostres empreses.

L'Informe conclou que el 2012 no es crearà ocupació i indica que l'atur es podria disparar a Girona fins al 23%. La millora del mercat laboral es posposa a dies llunyans i els autors no s'atreveixen a posar-hi data. Ara les esperances per a la segona meitat d'any se centren en l'exportació i el turisme. I, segons David Hugas, en la reforma laboral i la liquiditat. “Bancs i caixes han de fer arribar diner a les empreses i això permetrà afrontar la recuperació.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.