Economia

L'economia alemanya punxa i s'encamina cap a la recessió

El PIB comença a recular el quart trimestre, tot i que en el conjunt de l'exercici encara creix

La primera potència de la zona euro aconsegueix un 1% de dèficit i es redimeix com a “pecadora”

Ni la crisi del deute ni la contracció econòmica mundial semblava que no podien fer descarrilar la locomotora alemanya. La primera potència de la zona euro va tancar el 2011 amb un expedient impecable, malgrat que la lletra petita indica que els pronòstics negatius no van desencaminats. El producte interior brut (PIB) va créixer un 3%, a escala anual, però en el quart trimestre de l'any hi va haver una contracció del 0,25%, motiu suficient per apuntalar les estimacions dels experts –fins i tot del Bundesbank, el banc central alemany– que parlen d'un perill imminent de recessió tècnica en la primera part d'aquest 2012.

L'oficina federal d'estadística (Destatis), l'estament encarregat de difondre aquestes dades, encara provisionals, va optar ahir per un optimisme prudent quan va dir que el 2012 tindrà una arrencada “una mica afeblida”, i va afegir a continuació que la conjuntura alemanya és “encara robusta”.

Al tradicional motor de l'economia alemanya –les exportacions– s'hi han afegit ara un bon funcionament del consum i l'activitat inversora. Bona part del bon ànim del consum privat es deu a la situació del mercat laboral. El 2011 hi va haver xifra rècord d'ocupació –més de 41 milions de persones amb feina– i la taxa d'aturats va baixar al desembre al 6,6% –un any enrere era encara del 7,1%.

Alemanya pot presumir, altre cop, d'estar entre els estats complidors del criteri del dèficit, ja que s'ha col·locat a l'1%, després d'haver depassat el límit del 3% establert en el Pacte d'Estabilitat els dos anys anteriors –un 4,2% el 2010 i un 3,2% el 2009.

Previsions pel 2012

El 3% de creixement anual és fins i tot espectacular si es té en compte que dos anys enrere es va tancar amb la recessió més dura des de la Segona Guerra Mundial –una caiguda del 5,1%, el 2009–, però queda per sota del 3,7% del 2010. Per l'any present es calcula que el creixement del PIB serà d'un 0,5% –el govern manté la previsió de l'1%, però es parteix de la base que el corregirà a la baixa aquest mateix gener–. El culpable en serà, és clar, la crisi de la zona euro i les repercussions a la resta de la UE.

Hi ha qui parla ja d'estancament. Al Deutsche Bank es pronostica una recessió. Però, de moment, ahir a Alemanya es permetia presentar un balanç d'alumne exemplar, tot i la punxada de final d'any.

La zona euro s'instal·la en l'estancament

Malgrat no tenir dades dels últims tres mesos del 2011, les últimes estadístiques disponibles, corresponents al tercer trimestre de l'any, indiquen amb tota claredat el camí descendent de l'economia de la zona euro, que, de moment, s'instal·la en l'estancament. El PIB només va poder pujar un exigu 0,1% el tercer trimestre als 17 països de la moneda única en taxa intertrimestral, segons les dades difoses ahir per l'Eurostat. L'oficina estadística comunitària corregeix així les dues estimacions anteriors, que situaven la taxa en el 0,2%. Sis països van registrar reculades en el PIB.

La zona euro va créixer un 0,2% el segon trimestre i un 0,8% el primer. En termes interanuals, l'economia de la zona euro va créixer un 1,2% el tercer trimestre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.