Economia

Marian Muro

Directora general de Turisme de la Generalitat

“El nostre turisme no perilla per un euro més”

“Els establiments no estan gravats amb una taxa, sinó que ajuden el govern de la Generalitat a recaptar-la”

“El 91% dels establiments turístics del país recaptaran un euro per estada i això no determinarà la competitivitat de la nostra oferta”

“O retallàvem la despesa per adaptar-nos a la crisi o buscàvem la manera de trobar ingressos addicionals”

No seran els turistes catalans els perjudicats amb la taxa, ja que són el 25% dels visitants
No s'exclourà
cap tipus d'establiment reglat perquè si no en penalitzaríem d'altres

De voler aplicar un IVA reduït al sector turístic, el govern de la Generalitat ha passat a dissenyar un impost sobre les estades en establiments turístics que preveu recaptar 100 milions d'euros anuals i destinar-los a promocionar el país. La mesura, vella coneguda i temuda pel sector, està encara en fase de discussió, però s'enllestirà en no més de deu dies i es podria aprovar al febrer.

La vostra direcció general s'ha atrevit a presentar un impost que fa anys que estava en boca del sector, però que ha tingut més detractors que defensors.

Més que atreviment o gosadia, el que ha passat és que la situació econòmica del país ens portava unes restriccions considerables en tota l'àrea de turisme i quan arribes a una situació en què realment no pots garantir les inversions i la despesa necessària per poder mantenir la competitivitat de Catalunya com a destinació turística, has de prendre una decisió. I la decisió era, o bé retallem despesa per adaptar-nos a la situació actual, o busquem la manera de trobar ingressos addicionals. En aquests moments en què Catalunya està assolint uns bons resultats, el que cal és garantir aquesta indústria. La de l'impost és una acció recurrent que es fa arreu del món. Així mateix, hem de tenir clar que la majoria dels països amb un grau de maduresa turística com Catalunya tenen establerta una taxa turística.

L'impost s'emmiralla en alguna taxa en concret? Hi ha qui veu semblances amb la taxe de séjour francesa...

Li diré una cosa: de taxes, en aquests moments n'hi ha en una barbaritat de països. Nosaltres hem agafat i analitzat tots els models existents i hem intentat agafar el millor de cadascun per adaptar-ho a la idiosincràsia i l'estructura turística del nostre país.En aquest sentit, hi ha elements que coincideixen. La taxa la paga sempre el turista, però o bé a l'entrada, a l'aeroport, o bé a través dels establiments turístics. Nosaltres no la podem cobrar a l'arribada perquè som membres de la Unió Europea, espai Schengen, no tenim fronteres i no la podríem cobrar a tots els membres de la Unió.

Que, d'altra banda, són el nostre principal client...

Exactament. L'altra solució que tenim és la que apliquen la resta de països europeus que es troben en la mateixa situació que nosaltres: cobrar-la als establiments. Els establiments no estan gravats amb una taxa. El govern de la Generalitat estableix una taxa turística per al foment del turisme de Catalunya i per recaptar-la se serveix dels establiments reglats que hi ha actualment a Catalunya, com fan tots els països que es troben en la mateixa situació que nosaltres.

Però els allotjaments no regulats, com ara pisos il·legals, s'escaparan de la mesura.

Com passa en qualsevol impost, el que vol defraudar en queda al marge. Qui no vol pagar ho fa en qualsevol impost que es trobi. El que sí que hem de fer, per responsabilitat, és agilitzar la normativa d'habitatge d'ús turístic un cop aprovada, ja que aquest és el principal focus de sospita que no tothom recaptarà i treballar amb el cens que en resulti perquè tothom recapti en les mateixes condicions.

Si li sembla bé, jo ara li explicaré propostes que han sortit del sector per modificar el text inicial i vull que m'expliqui si és possible introduir-les o no.

Sí, molt bé. Però pensi que el text inicial que vam presentar ja reflectia les peticions del sector; no ens el vam treure de la màniga perquè sí, i ja contenia excepcions, com ara que queden exempts de pagament els turistes menors de dotze anys per incentivar el turisme familiar, que només es pagarà per un màxim de deu dies per no penalitzar la llarga estada i que els programes incentivats com ara els de l'Imserso també estan exclosos de la taxa. A més dels contractes que ja s'han signat amb alguns operadors turístics per a aquest 2012.

Però inclourà més canvis?

Encara no li puc avançar res perquè no hi ha cap text definitiu. Estem en converses amb el sector per introduir alguns matisos i ajustos, però això no vol dir donar la volta al text. Si els ajustos són justificats, tenen sentit i no desvirtuen l'essència de la taxa, nosaltres estem intentant arribar a un consens.

Seria possible fer extensible l'impost a les autopistes i gasolineres, a supermercats i museus, entre altres, que també es beneficien del turisme.

En principi no s'ha plantejat, perquè la manera més fàcil és a través dels establiments que nosaltres tenim. El sector es qüestiona, i té raó, per què ha de fer l'esforç una part del negoci turístic, però no s'ha de transmetre a l'opinió pública que els establiments pagaran per uns quants perquè els establiments no pagaran, recaptaran; i ho fem a través dels establiments reglats perquè és una manera de controlar la gent que ve.

La taxa no discriminarà turistes d'usuaris d'establiments, com ara el viatjant que ha de fer nit en una ciutat per motius de feina. Hi haurà algun mecanisme de control?

El moviment turístic és el moviment de persones per motius diferents, que poden ser d'oci o de negoci. Nosaltres no farem cap tipus de diferenciació. Però tingui en compte que, de tot el turisme que rep Catalunya, que són uns 25 milions, només el 25% són catalans i la seva estada mitjana és de dos dies i mig. No seran, doncs, els catalans, els que estaran perjudicats amb la taxa, perquè la seva participació és minoritària en aquest aspecte.

Es faran els ulls grossos als càmpings i les cases rurals?

Ja li puc dir que no. No s'exclourà cap tipus d'establiment reglat perquè penalitzaríem altres establiments i els discriminaríem davant d'altres.

De quina manera participaran els ajuntaments de l'import recaptat?

En principi, els municipis rebran el 25% de la taxa que hagin generat en el seu territori.

Doncs Barcelona en volia el 40% i l'oposició a Barcelona, el 75%...

No podrà ser. És cert que Barcelona generarà un nombre considerable però també en recaptarà més, és evident. El percentatge serà igual per a tots.

La preocupa la repercussió que pugui tenir en els mercats de turistes que ens visiten?

La nostra destinació és prou madura perquè la nostra competitivitat no perilli per un euro més o un euro menys. Pensi que el 91% dels establiments turístics recaptaran un euro per estada i això no determinarà la competitivitat de la nostra oferta. Sí que ho farà la qualitat de la nostra oferta, l'excel·lència dels nostres serveis i la diversitat i atractiu de la nostra destinació.

I la clara oposició a la mesura del ministre Sòria, com se l'ha pres?

Miri, jo ara estic pensant en el sector turístic català, que és la meva competència i la meva responsabilitat.I tinc una especial preocupació per la situació econòmica i interpreto que aquesta taxa és una eina que l'hem de veure en clau d'oportunitat perquè ens permetrà disposar d'un fons per a la promoció del turisme a Catalunya. Hem d'anar a buscar els nostres turistes perquè la competència a fora és molt dura.

El ministre de Turisme diu que cal reforçar la marca Espanya.
Espanya és una molt bona destinació turística i Catalunya té el lideratge de recepció de turistes. Si podem trobar punts de trobada per fer promoció de forma conjunta no hem de dir que no.

TOTA UNA VIDA DEDICADA AL SECTOR
Marian Muro (Barcelona, 1969) va arribar a la direcció general de Turisme des de l'Associació Catalana d'Agències de Viatge, on era gerent. No és gratuïta l'afirmació que la seva vida està lligada al turisme. “Em sento part del sector privat; fa vint anys que en formo part. I, malgrat que en alguns moments m'ha semblat una mica dur, crec que és la meva obligació estirar la màquina en les situacions complexes. Aquest pas endavant que hem fet serà positiu.”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.