Economia

economia

Mas vol “salvar” el país amb el model d'empresa familiar

El president de la Generalitat posa la primera pedra del nou centre logístic que Frit Ravich obrirà a la primavera del 2013

Elogia també que Lloret de Mar exerceixi “una certa capitalitat”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir a Maçanet de la Selva que el país és ric per la densitat d'empreses familiars que té, que han anat creixent amb generacions, i les va posar d'exemple per afrontar l'actual conjuntura de crisi econòmica i per sortir-ne. Per ell, aquesta xarxa d'empreses familiars ha marcat el camí. “Són empreses que s'han dedicat a treballar i se n'han sortit invertint en els moments més difícils”, va indicar. I és que Mas va presidir la col·locació de la primera pedra del nou centre logístic de Frit Ravich, que amb una inversió de 15 milions d'euros servirà per atendre el creixement previst en el pla estratègic de l'empresa per als propers anys.

Il·lusió, vocació de servei i rodejar-se de bona gent és la fórmula que, segons la directora general de Frit Ravich, Judit Viader, ha utilitzat l'empresa de Maçanet per créixer des que l'any 1963 el seu pare, l'actual president, Josep Maria Viader, va decidir dedicar-se a fregir patates i vendre-les als pobles del voltant i a la Costa Brava. “Fins i tot treballava els festius i durant les vacances, que anàvem a València a buscar fruits secs”, va dir visiblement emocionada. Artur Mas va recollir la fórmula i va dir que servirà per poder treure Catalunya de la crisi que viu. El president català, però, no va voler passar per alt el programa de retallades del seu govern i les protestes que ha generat. “És un moment de prendre decisions delicades, molt doloroses i poc populars per tenir temps millors”, va sentenciar.

El nou edifici, de 18.700 metres quadrats i al costat de l'actual fàbrica, estarà enllestit a la primavera de 2013, inclourà les oficines centrals i permetrà reestructurar la producció de l'empresa en l'actual seu per fer-la més eficient. Estarà totalment automatitzada i doblarà la quantitat actual de comandes que es poden preparar fins a les 8.000 per dia.

El projecte d'ABM Enginyers & Consultors i de Mebach Consulting preveu un edifici amb llum natural a l'interior excepte al nucli de serveis. És un edifici ecoeficient del qual destaca l'accés principal, on hi haurà un mur verd amb una doble pell de xapa perforada que projectarà ombra a l'interior. En concret, servirà per controlar la temperatura i per reduir el consum de CO2 de l'edifici. A més, s'incorporarà al tractament d'aigües grises. Tot plegat forma part del pla estratègic per a cinc anys que té en marxa l'empresa amb l'objectiu d'atendre més punts de venda.

Frit Ravich és un referent del sector de la fabricació i distribució de patates xips, fruites seques i aperitius –suma 2.800 referències i té capacitat per produir 26 milions de quilos a l'any–. Té 734 treballadors i l'any passat va facturar 134 milions d'euros, un 10% més que el 2010. L'actual seu fa 22.400 metres quadrats, 9.000 dels quals són de fàbrica i 13.000, de magatzem. El seu mercat és l'Estat espanyol i té una forta presència internacional a l'Amèrica del Sud i l'Amèrica Central, el nord d'Àfrica i l'Europa de l'Est.

Hem triat ‘Construïm el demà' perquè és l'objectiu. La família Frit Ravich té un futur que comença avui
Judit Viader
Avui és un dia important per a Maçanet, perquè una empresa creix. Això, però, no és casualitat
Antoni Guinó
alcalde de Maçanet
Faig una crida perquè la cultura no es ressenti de la crisi. És una eina per sortir-ne
Jaume Torremadé
Il·lusió, vocació de servei i aprofitar la bona gent. També són característiques del país
Artur Mas
Gràcies a la família Viader pel pas que fa en un moment que convida a replegar-se
Artur Mas
Lloret és un bon exemple de com tractar bé una població i una ciutat, i exercir una certa capitalitat
Artur Mas

“Ara pensava que han tingut sort, aquests de Lloret”

Artur Mas va inaugurar després de posar la primera pedra a Maçanet de la Selva la nova Casa de la Cultura de Lloret de Mar i va advertir els assistents a l'acte que, si ara s'hagués hagut de decidir fer aquest equipament, no el tindrien. “Mentre em passejava pensava: han tingut sort, aquests de Lloret”, va indicar. “Això us obliga a treure'n molt de profit”, hi va afegir. Mas, que estava acompanyat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i pel president de la Diputació, Jaume Torramadé, va dir que a Lloret es feien les coses i, recordant l'anterior alcalde, Xavier Crespo, i l'actual, Romà Codina, va criticar els que havien qualificat el municipi de “país de perdició”. “Lloret de Mar és un bon exemple de com tractar bé una població i una ciutat i exercir una certa capitalitat”, va afirmar. L'alcalde va recordar que la nova Casa de la Cultura era un edifici que els havia fet patir molt, però que va ser una aposta ferma del seu antecessor i de la regidora de Cultura de Crespo, Laura Bertran. Segons ell, ha costat molts diners, però estan justificats per l'alt rendiment social i cultural que en trauran. L'edifici acull, entre altres coses, la biblioteca, l'escola d'adults, la llar de jubilats i els serveis de Benestar i Família. En concret, hi passen 1.200 persones cada dia i més de 400 jubilats.

Aprofitant la presència de Mas a Lloret, més de 200 manifestants van protestar contra les retallades del govern de la Generalitat (més informació a la pàgina 40).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.