Economia

Botín creu que els polítics “tenen gran culpa de la crisi” i n'absol la banca

Afirma tenir-ne “molt poca culpa” però es penedeix del crèdit immobiliari

El Santander guanya 5.350 milions, un 35% menys per les altíssimes provisions

Quatre anys de crisi des del col·lapse de Lehman Brothers i dos descensos a la recessió ofereixen prou perspectiva per dirimir responsabilitats i Emilio Botín té un veredicte. “Dir que la culpa és de la banca... aquí el que hi ha són bancs i bancs i nosaltres en tenim molt poca culpa, la gran culpa l'hem de donar als polítics i no concretaré quins, però hi ha molts polítics que ho han fet molt malament”, denuncia el president del Santander.

Botín va ser convidat a mirar enrere i repartir les culpes en la presentació de resultats del 2011, en què el Santander va guanyar 5.351 milions, un 35% menys per les altes provisions destinades a sanejar el pes immobiliari. A l'hora d'imputar culpes, Botín va recordar que bancs com el Santander no han sigut rescatats ni han rebut diners públics i va endossar responsabilitats a la classe política. Si ell pogués rebobinar, però, “sens dubte hauria donat menys crèdits menys a l'immobiliari”, que ara suposa el 9% dels préstecs del Santander, i “preferiria que fos el 5%”. Sobre la polèmica pensió de 60 milions que s'endú el jubilat directiu Francisco Luzón, Botín la considera “lògica per la feina feta”.

La caiguda del benefici d'un 35% obeeix al càstig voluntari d'enviar 3.180 milions a provisions i així blindar-se de cara al pla de sanejament que ultima el govern de Mariano Rajoy. A l'Estat espanyol, Botín destina 1.812 milions a cobrir el risc immobiliari i eleva la cobertura del 31% al 50% en què es preveu que fixi l'exigència Rajoy. I va negar que més fusions reactivin el crèdit, perquè el 2011 creixia un 3% i “no fem més préstecs més perquè no hi ha demanda solvent”.

Sanejament total el 2012

La borsa rebia amb alces la prudència del Santander d'avançar-se al decret de Rajoy, però la cotització va caure finalment un 0,57% en un Íbex 35 tenyit de vermell. Botín anima ara Rajoy a exigir que el sanejament del sector –50.000 milions en total– es faci íntegrament el 2012, un repte per a molts competidors. En la nova ronda de fusions, Botín acudirà a les subhastes de caixes intervingudes.

Dels 5.350 milions de beneficis, per primer cop més de la meitat (51%) vénen de l'Amèrica Llatina. L'Estat espanyol, que el 2008 era el 35% del grup, és ara el 10%, mentre que el Brasil suposa ja el 28% (2.610 milions) i el Regne Unit el 12%. En l'àmbit domèstic, a més, l'exposició al totxo és de 32.100 milions i la mora és del 5,5%, quan al grup és del 3,89%. Botín recalca que el banc genera 25.000 milions abans de les provisions. “No estarem tota la vida en crisi, imaginin el que serem!”, avisa.

Aval a mesures doloroses de Rajoy

El president del Santander va donar suport a les mesures de José Luis Rodríguez Zapatero fins i tot en moments d'impopularitat i ahir repetia l'aval a Mariano Rajoy. “Els passos que està fent són molt positius i han ajudat a la bona evolució del deute públic, són mesures doloroses a curt termini però imprescindibles en el futur”, elogiava.

En l'agenda de La Moncloa ja hi ha la reforma laboral que Rajoy creu que li costarà una vaga, però Botín l'anima a fer-la “profunda i de calat, que doni flexibilitat a l'empresa i estableixi criteris de productivitat en els salaris”. Segons Botín, les “mesures doloroses” afecten tothom, “el funcionari i també el directiu de banca, perquè a Espanya abans hi obteníem el 35% i ara el 10%”. Botín preveu un 2012 “de menys a més” i va revelar per què avalava abans Zapatero i ara també Rajoy: “Els moments són diferents, llavors deia el que pensava i ara dic el que penso.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.