Economia

Acomiadament més barat

La reforma permet liquidar plantilla, amb 20 dies per any treballat, adduint només una previsió de reducció de les vendes

Més incentius a petites empreses per intentar reduir l'atur juvenil i el dels majors de 45 anys

Acomiadament més barat i molt més senzill d'executar. I a l'altre plat de la balança, incentius nous per a la contractació de joves i desocupats de llarga durada. Aquesta és la reforma laboral “equilibrada” de la qual presumia ahir l'executiu espanyol tot admetent que, si bé es considera un instrument “necessari”, per si mateix no servirà per reactivar el mercat laboral. A mitjà termini, l'únic que s'espera és que les mesures de flexibilitat que introdueix la nova norma frenin la sagnia de desocupats. Això, però, no sembla compatible amb el panorama esfereïdor que fa tres dies descrivia Mariano Rajoy: “El 2012 serà dolent; es continuaran destruint llocs de treball”.

Els esforços de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i de la ministra de Treball, Fátima Báñez, es van centrar a explicar els ajuts que obtindran emprenedors i petites empreses si es decideixen a alleugerir la llista de desocupats, sobretot dels sectors més febles: joves, dones i majors de 45 anys amb dificultats per tornar al mercat. Per reduir l'atur juvenil, es permetrà un tipus de contracte que combina cobrar un salari amb el 25% de l'atur, a banda de bonificar fins a 3.000 euros les despeses laborals d'un treballador menor de 30 anys. Aquestes empreses també s'estalviaran 3.600 euros de Seguretat Social durant tres anys si contracten joves, i ajuts de 4.200 a 4.500 euros si són majors de 45 anys.

Els incentius no eviten, però, que el focus de la reforma es posi en la gran eliminació d'obstacles a l'hora d'acomiadar. Així, pel que fa als improcedents, s'abarateix la indemnització fins a 33 dies per any treballat, amb un màxim de vint-i-quatre mensualitats. Això sí, no s'aplicarà de manera retroactiva. L'antiguitat adquirida s'haurà de liquidar a 45 dies per any treballat, però no la part del temps treballat posterior a l'entrada en vigor de la reforma.

Atur amb guanys

Més barat i senzill resultarà encara firmar les liquidacions quan l'empresa passi per un moment delicat. Serà suficient demostrar que durant nou mesos consecutius la societat ha tingut pèrdues o bé –i aquesta és la principal novetat– que té una previsió de reducció de les vendes per poder acomiadar treballadors amb 20 dies per any treballat i també amb un topall de 24 mesos de salari. És a dir, s'obre la porta a la possibilitat que una empresa amb beneficis pugui reduir la plantilla sense dificultats.

I a tot plegat s'afegeix que s'eviten barreres per a l'execució dels ERO. Amb la nova llei, desapareix la necessària autorització de l'administració i, en cas de conflicte entre empresa i treballadors, només el jutge pot aturar o acceptar l'expedient.

Els convenis col·lectius ja no es podran prorrogar indefinidament si no hi ha acord. Però sobretot es resta poder als convenis sectorials o els de l'administració de referència. Una empresa amb problemes podrà despenjar-se'n i negociar internament les noves condicions salarials i laborals dels treballadors.

Negociació al Congrés

Conscient que es tracta d'una mesura impopular, Rajoy ha preferit que aquest reial decret es tramiti com a projecte de llei amb la intenció que s'hi afegeixin altres sensibilitats. S'obre un procés negociador al Congrés amb la vista posada, sobretot, en CiU.

En tot cas, la foto fixa de la iniciativa aprovada ahir al Consell de Ministres confirma allò que al ministre d'Economia, Luis de Guindos, se li va escapar: la reforma serà “agressiva”, amb l'argument que abaratirà els acomiadaments i flexibilitzarà al màxim la negociació col·lectiva.

El temps haurà de dir si, com assegura que tem Rajoy, això li costarà una vaga general.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.