Economia

La reforma laboral a Girona:Els sindicats s'hi oposen i les patronals la veuen laxa

La FOEG i la Pimec creuen que calia més contundència

Les cambres de comerç reconeixen que a mitjà termini no reduirà l'atur

Els sindicats denuncien que es trenquen les relacions laborals

Els portaveus de les patronals gironines coincideixen que la reforma aprovada pel govern Rajoy fa curt, però la valoren com un pas més. Jordi Comas, president de la FOEG, pensa que alguna cosa s'havia de fer perquè les reformes anteriors havien estat dèbils i no havien portat a res. Comas creu que calia actuar perquè els joves menors de 35 anys s'incorporin al mercat de treball “perquè correm el risc que tota una generació quedi fora de tota activitat laboral, amb l'efecte desmoralitzador que això provoca”. Valora positivament les mesures aplicades per fomentar la contractació juvenil i creu que és important però insuficient rebaixar l'acomiadament improcedent. Iñaki Frade, president de la Pimec a les comarques gironines, es mostra més dur. Pensa que no es tracta d'una reforma laboral, sinó que “una altra vegada s'ha fet una pinzellada a la legislació que manté els mateixos tics i problemes del sistema laboral espanyol de tota la vida”. Troba coses positives en el fet que prevalguin els convenis d'empresa per damunt dels sectorials i en les disposicions destinades a les pimes, però creu que és un error greu no haver tocat a fons el tema de les indemnitzacions per acomiadaments. “El cost de l'acomiadament és molt alt i obliga l'empresa a invertir en una no-inversió.” Frade pensa que les mesures de flexibilitat haurien de permetre que en èpoques de poca feina els treballadors quedessin lligats a l'empresa.

Els representants de les cambres de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós reconeixen que la reforma no reduirà a curt termini l'atur, “però crea les bases per assegurar el creixement a curt termini”, segons va dir Xavier Ribera, president de la Cambra de Sant Feliu. Ribera, com Domènec Espadalé i Joan Puig, presidents de les cambres de Girona i Palamós, coincideixen amb les patronals que la reforma ha fet curt i que ara cal “veure la lletra petita”. En principi valoren la reforma com a positiva i destaquen el fet que s'agilitza el procés per presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). “Les empreses el podran presentar i no necessitaran una autorització administrativa i en el cas que no hi hagi acord només caldrà la intervenció de l'autoritat laboral”, va dir Ribera. Puig, però, va més enllà i considera que haver d'arribar als jutjats per falta d'acord és un increment de despeses per a les empreses i que en aquest cas només hi hauria d'haver “acords entre treballadors i empreses”.

Per contra, l'abaratiment dels acomiadaments és una de les primeres crítiques que van fer ahir els secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT a les comarques gironines, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, respectivament. “S'obre la via d'anar abaratint l'acomiadament, donant ajudes a les empreses privades i no públiques de col·locació. Hi estem en contra”, va dir Compte. El secretari general de CCOO a Girona va destacar que, sobretot, “preocupa la negociació col·lectiva” i que es decideixi donar preponderància al conveni de l'empresa per sobre del sector. En definitiva i en espera d'estudiar amb més calma el text, Compte va concloure que la reforma representa un “pas enrere i la pèrdua de drets”.

Dolors Bassa va destacar que el text desequilibra el balanç entre empresa i treballador, i deixa aquest últim com una “peça”. A més, va insistir en la supressió de l'autoritat laboral en els ERO i que les empreses es podran despenjar dels convenis col·lectius. Dolors Bassa creu que amb les bonificacions per contractar joves s'aconseguirà l'efecte contrari i s'acomiadaran més persones: “Es contractarà la gent més jove per pagar salaris més baixos i s'acomiadaran els que fa més anys que treballen i tenen un salari més alt”, va augurar i, en aquest sentit, va finalitzar dient: “La UGT hi està totalment en contra [...]. Ho veiem molt negre.”

LES FRASES

En general la trobo positiva, però fa curt quant a les necessitats actuals
Manté els mateixos tics i problemes del sistema laboral espanyol de tota la vida
És un pas endavant, però curt. N'esperàvem més
Domènec Espadalé
president de la cambra de comerç de girona
De moment no hi ha hagut sorpreses
Xavier Ribera
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE PALAMÓS
Les reformes són positives sempre que siguin assenyades
Joan Puig
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE SANT FELIU
Portarà encara més precarietat en els col·lectius més desfavorits, com ara dones i gent gran
Hem d'integrar els joves al mercat laboral. Fomentarà l'ocupació
Jordi Comas
president de la foeg
Generalitza l'abaratiment dels acomiadaments i suprimeix l'autoritat laboral en els ERO
Hi haurà més flexibilitat, que ja feia falta, però no acaba d'ajudar les empreses a crear ocupació
La reforma no resol les dualitats del mercat de treball entre treballadors antics i nous
Si volen crear llocs de treball cal abaratir l'acomiadament dels treballadors a les empreses
»
El que s'ha aprovat fa curt. No és una reforma laboral
Iñaki Frade
president de la pimec a girona
Més que treure litigis del jutjat, la reforma en portarà més
Bartomeu Compte
secretari general de ccoo a girona
És una reforma que esmicola les relacions laborals
Dolors Bassa
secretària general de la uGT a Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.