Economia

Els sindicats auguren una allau d'acomiadaments a causa dels canvis en els ERO

CCOO i la UGT alerten que la nova tramitació dels expedients traslladarà el conflicte als jutjats

Reiteren que la reforma és “ineficaç econòmicament”

Els sindicats temen una “onada considerable” d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) ara que s'han esvaït les incerteses i que, com esperaven les empreses, el govern de l'Estat ha facilitat els tràmits i també ha ampliat les causes que es poden argumentar per presentar-los. A partir d'ahir i gràcies a la nova reforma laboral, l'administració ja no ha de decidir si aprova o no els acomiadaments col·lectius, ja que la companyia pot tirar pel dret i, a més, en té prou amb demostrar que fa nou mesos que guanya menys.

CCOO i la UGT adverteixen que una allau d'ERO serà la primera conseqüència nefasta d'una reforma que “deixa la democràcia a les portes de l'empresa, ja que a dins del recinte l'empresari pot fer gairebé el que vulgui amb el treballador”.

Ho va denunciar ahir el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, que va lamentar que al treballador només li queda l'opció de recórrer al jutjat. En paraules del seu homòleg a la UGT, Josep Maria Álvarez, “els ERO seran imposats per les empreses perquè desapareix el procés de mediació, on també es verificaven els arguments aportats per la companyia. No ens serveix que, a misses dites, l'autoritat judicial pugui intervenir-hi”. Encara més, els sindicats alerten que els canvis comportaran una “judicialització dels conflictes”, amb l'agreujant que els tribunals ja estan saturats i no se'ls han assignat pas més recursos.

Per sobre de tot, el que lamenten Gallego i Álvarez és que la reforma laboral sigui una fal·làcia, ja que no crearà més ocupació, sinó tot al contrari. “No només és enormement injusta des del punt de vist laboral sinó ineficaç econòmicament”, va resumir Gallego. Els dos líders sindicals recorden que el que necessita l'economia és un canvi de model productiu, que s'obri l'aixeta del crèdit i que la demanda interna creixi. “Com es reactivarà el consum si s'acomiada més gent i a la que té feina se li rebaixa el sou?”, es van preguntar. I és que la reforma també facilita els incompliments del conveni i les retallades de sou unilaterals.

Més risc a les pimes

Segons Josep Maria Álvarez, “amb salaris que ja estan al voltant dels 1.000 euros, la rebaixa de sou no és un dels perills més grans d'aquesta reforma”. De tota manera, va matisar que mentre “en les grans empreses la fortalesa sindical farà que la idea no prosperi”, les pimes sí que patiran.

El govern central ha recollit les demandes de la caverna empresarial d'aquest país
Josep Maria Álvarez
líder DE LA ugt de catalunya
La reforma deixa la democràcia a les portes de l'empresa, ja que a dins el directiu pot fer el que vulgui
Joan Carles Gallego
líder DE CCOO de catalunya

Crida perquè els ajuntaments es mullin

A Catalunya, les primeres manifestacions antireforma convocades per CCOO i la UGT es faran a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa. Per escalfar motors i perquè són conscients que s'ha de fer “pedagogia”, els sindicats explicaran aquesta setmana els efectes de la reforma en mercats, polígons i oficines del SOC. Dijous s'organitzaran tancades a diversos ajuntaments del territori. L'objectiu és “que els ajuntaments es defineixin perquè quedi clar que cal la implicació de tota la ciutadania”.

“No serà una batalla d'un dia sinó una lluita llarga plena d'arguments”, va concloure el líder de la UGT. I defensant-se de comentaris com ara els del president Mas, que els va convidar a oblidar “clixés ideològics” d'altres temps, va respondre: “El debat no ha de centrar-se en si els sindicats som del passat o del futur; això ja ho decidiran els treballadors. Nosaltres no hem fet cap roda de premsa per parlar dels polítics.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.