Economia

Polèmica per la sospita que Rajoy hauria inflat el dèficit

La CE nega que dubti del govern espanyol però l'insta a aprovar el pressupost del 2012 sense esperar les eleccions andaluses

Brussel·les refreda l'expectativa del PP d'aconseguir marge per flexibilitzar les retallades

El govern de Mariano Rajoy podria haver exagerat el dèficit públic heretat de José Luis Rodríguez Zapatero, del 6% al 8% del PIB, per fer semblar millors els resultats del 2012. Així ho sospita la Comissió Europea, segons va revelar ahir l'agència de notícies Reuters citant tres alts càrrecs. Rajoy, segons aquesta mateixa informació, podria estar intentant així inflar artificialment la recuperació aquest any i aconseguir que Brussel·les li doni més marge per corregir el dèficit públic. L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, no ho va confirmar ni desmentir, tot i que després el seu portaveu, Amadeu Altafaj, sí que va assegurar que era “fals”.

Rehn, però, no va amagar el seu malestar per la lentitud amb què el president espanyol esta fent el pressupost per aquest any per no haver-lo de presentar fins després de les eleccions andaluses. I li va tornar a exigir que “s'afanyi” i que faci una altra tisorada, com la del 30 de desembre, per reduir el dèficit fins al 4,4%. José Manuel Durão Barroso havia obert la porta, fa dues setmanes, a renegociar els deures de l'Estat espanyol (perquè a Rajoy li serà poc menys que impossible retallar a la meitat els números vermells en només deu mesos), però ahir Rehn va tornar-la a tancar, i va advertir que no oblida que “les autoritats espanyoles es van comprometre a fer el que calgui per recupe-rar la sostenibilitat dels comptes”. Això vol dir que el govern del PP no s'ha de fer il·lusions i, tot i l'empitjorament de la crisi, no es podrà estalviar haver de retallar fins a complir l'objectiu inicial del 4,4% aquest any i el 3% el que ve.

Tot i que inicialment Rehn no havia negat les sospites que Rajoy hauria inflat el dèficit per després apuntar-se la millora, Altafaj va corregir-lo al vespre i ho va desmentir “rotundament”. “No tenim indicis de cap possible irregularitat”, va acabar aclarint el seu portaveu. La Comissió presentarà demà les previsions econòmiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.