Economia

BARTOMEU COMPTE

SECRETARI GENERAL DE CCOO A LES COMARQUES GIRONINES

“La reforma abarateix i facilita l'acomiadament”

“Es promouen cada cop més sortides individuals, en petits grups, en lloc de pensar en el col·lectiu i a mitjà i a llarg termini”

“La nostra funció, a més de ser propositius, ha de ser una vàlvula d'escapament de la societat per fer notar el malestar”

La bona temporada turística no es va traduir amb més ocupació

PERFIL
Nascut a Olot fa 52 anys, en fa 16 que va començar a col·laborar amb CCOO. La llicenciatura en dret li ha permès fer petites incursions treballant com a interí en el Ministeri de Justícia, i ha treballat en la imatgeria religiosa d'Olot. Les activitats culturals i socials sempre li han interessat i, per això, ha estat vinculat a associacions de veïns i al teatre i reconeix que gaudeix d'una bona sobretaula, de les tertúlies i del llegir. Usuari de les xarxes socials, insisteix que li agrada caminar a muntanya i gaudir del paisatge que li ofereixen, per exemple, les comarques gironines, “un territori per descobrir” del qual es declara enamorat.
Un exemple a seguir és l'empresa Rieju, en què al principi havien plantejat acomiadaments

Va ser escollit secretari general de CCOO a les comarques gironines, que actualment té 14.132 afiliats, el 6 de novembre del 2008. A final d'any s'ha de veure si continuarà en el càrrec que va assumir amb vocació de servei. És un sindicat que ha passat de tenir una visió socioeconòmica més positiva a una situació en què bàsicament es defensen els llocs de treball.

Quins són els problemes principals que hi ha avui?

Primer, l'atur, que afecta principalment la gent jove i que amb aquest estat de coses els estem posant una barrera. Segon, és que hi ha una crisi de confiança en la societat que, més que cap a la reivindicació i mirar endavant, tendeix a un cert escepticisme que fa molt mal. Es promouen cada cop més sortides individuals o en petits grups, en lloc de pensar en el col·lectiu i a mitjà i a llarg termini. Tot això fa que una crisi econòmica i laboral es converteixi en una crisi social molt important dintre de l'àmbit de crisi generalitzada.

Com s'hauria de resoldre?
La situació és molt complicada. Nosaltres només som una de les parts, però no estem sols, hi ha els sindicats, els governs, els partits polítics, el sistema bancari... Proposem una sortida amb el repartiment de les càrregues, fet que suposaria una menor destrucció d'ocupació, però sobretot, creiem en un pacte per a l'ocupació. Està molt bé la reforma financera, però el que cal per damunt de tot és una reforma fiscal, que nodreixi recursos en els canals de l'activitat econòmica, un fet que ara mateix no passa. Estem en una època de recessió i recordo quan es van fer els pacte de la Moncloa, hi havia un 0,3% de rescissió negativa, i la reforma que es va fer era bastant molt més equitativa: qui més tenia, més col·laborava. Ara el que s'està fent és una aportació personal pràcticament lineal a les arques públiques i això fa que el qui pitjor està pitjor ho acabi passant. Per tant, quan parlem d'alliberar recursos, de la manera que s'està fent, no s'aconseguirà ni es fa de forma justa.

Les perspectives de futur

La prioritat és salvaguardar l'ocupació a l'empresa, per això es va signar l'acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva que la reforma laboral recent dinamita de ple, i pren part a favor de la patronal. El que es va signar amb els empresaris era la flexibilitat interna pactada dins les empreses perquè les conseqüències de la crisi no recaiguin només sobre els treballadors, perquè fins ara, les empreses el que han fet és acomiadar-nos per abaratir costos. Això deixa les persones al marge de qualsevol expectativa i el que cal és millorar aquest problema social. Un exemple és l'empresa Rieju; al principi se'ls havia plantejat acomiadaments, reduccions de jornada... Al final es va fer una flexibilització interna de tal manera que afectant una part de la jornada de tots els treballadors durant un any, no suposava mesures traumàtiques i sí unes càrregues pràcticament equitatives per a tots els treballadors i, mentrestant, es veu si millora la situació. Aquesta és la via.

La reforma laboral

Cal combatre-la perquè abarateix i facilita l'acomiadament; continua creant contractes amb període de prova desorbitats; estableix la negociació individual de les condicions de treball i a l'empresa, la qual cosa debilita la situació del treballador per defensar els seus drets; facilita l'acomiadament dels treballadors de les administracions públiques, fet que ajuda a desmantellar l'estat del benestar i crea les condicions per condemnar els joves a l'atur i la infracontractació mitjançant “minitreballs” de temps parcial i un contracte nou d'aprenentatge que es desvincula de la formació, la qual cosa suposa desnaturalitzar la seva funció i afegeix precarietat als joves.

Com veu els sectors econòmics a les comarques gironines?

El sector agroalimentari fins ara s'ha mantingut bastant bé, i el del turisme, jo crec que se l'està potenciant. Se'ls va donar diners públics per fer promoció, però ens trobem que aquest any, quan hi va haver la segona temporada millor de les últimes en turisme, s'ha generat menys ocupació que mai. Hi ha alguna cosa que no s'està fent bé. Hi ha economia submergida o bé s'està fent un tipus de contractes que no és el que convindria. L'any passat ens en vam adonar quan ja havia passat i ara procurarem estar-hi atents. Amb més activitat, hi ha d'haver més ocupació. D'altra banda, a Girona s'esta intentant fer productes de molta qualitat que hauríem de recolzar, tipus de formatges, vins extraordinaris... Petites experiències que s'haurien de recolzar i hauria de ser un filó d'ocupació més interessant. Hi ha un potencial que no està prou ben diferenciat.

Quines són les principals problemàtiques que es tracten dins el sindicat?.
Degoteig d'ERO, hi ha moltíssim acomiadaments individuals també i les retallades salarials. Això entenem que no és tan sols i també una qüestió de salvaguardar l'ocupació i el salari, sinó que també ens estem jugant el model social d'estat de benestar. Quan es debilita tot el sector públic probablement això pot ser una oportunitat de negoci per a sectors privats que no troben estímuls en altres parts, però el que fa és descapitalitzar els serveis públics i en això hi estem perdent tots. Aquesta cohesió social que abans funcionava ara està en risc. Intentem pactar dins els organismes però també amb la reivindicació, una mica fora, al carrer. M'esperava que a mesura que anessin incrementant les dificultats hi haguessin més reivindicacions, però això no funciona del tot bé. El tema del dèficit públic està calant més en la població del que hauria i ha portat aquesta austeritat, que fa que enlloc del què el cicle econòmic aixequi el vol, caigui en una recessió. Les recessions havien estat al 74, 81, 93 i 2008. Normalment passava un període de set o nou anys, ara a pràcticament tres anys de l'última en tenim una altra, això vol dir que les polítiques pel dèficit públic i l'austeritat ens fan caure més encara en el pou i en això, els governs no hi ajuden res i el sistema financer tampoc

Serveix manifestar-se?

La nostra funció, a més de ser propositius, ha de ser una vàlvula d'escapament que té la societat per fer notar el malestar. Les nostres dues eines sempre han estat les mateixes. La proposta, i quan no n'hi ha hagut, la reivindicació. Per tant, aquesta eina crec que continua sent vàlida perfectament. Abans les empreses potser eren més grans i ara cada cop són més petites. A Girona tenim una realitat de microempreses i això fa que hi hagi més dificultats a l'hora d'articular-hi la resposta. Pensem que també hi ha una batalla ideològica amb l'individualisme. Només hem de veure l'aspecte aquest de l'emprenedoria, que t'està dient, arrisca't, tens una oportunitat, si fracasses la culpa és teva, i si vas bé, la culpa és de qui t'ha posat les condicions. Hi ha aquesta individualització, però ho estem intentant. Per exemple, en les manifestacions contra prou retallades hem intentat no tant impulsar-les sinó recolzant el màxim. Francament, m'esperava que hi haguessin més persones rere la pancarta, crec que mica en mica ha crescut, però encara poc.

Quina és la relació amb l'UGT?

En els temes d'empreses, som partidaris de la unitat sindical i la posem en pràctica. A nivell humà, amb la direcció de l'UGT les relacions són molt cordials, són franques i positives. Ara bé, hi ha moments que els nostres interessos potser són diferents, com per exemple, en processos d'eleccions sindicals i aquí sempre pot saltar una guspira.

Ha pensat fer alguna incursió en la política?
No. La meva activitat pública és al sindicat mentre els companys considerin que sóc útil. Als sindicats ens plouen moltes històries, treballant en un sindicat puc garantir que perds qualitat de vida perquè tenim l'avantatge que no tenim horaris, però tenim jornades maratonianes i on anem nosaltres sempre hi ha un punt de conflicte i tensió. Els càrrecs no han de romandre quan se m'acabi el meu càrrec aquí dintre de sis mesos o quatre anys intentaré recolzar des de fora el projecte del sindicat com a contrapoder d'aquesta hegemonia neoliberal que hi ha ara. És una postura de resistència, ètica i totalment digna que cal mantenir.

k

L'entrevista sencera a www.avuielpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a