Economia

Els ajuntaments celebren la mesura si serveix per aconseguir més liquiditat

Ofegats pels deutes, estan a l'expectativa de l'aplicació del pla i esperen que hi hagi un finançament al darrere perquè si no seria “una nova corda al coll”

La situació econòmica a les administracions locals és dramàtica. Els deutes ofeguen i no hi ha recursos per afrontar-los. Per això, la mesura aprovada ahir pel Consell de Ministres es rep, d'entrada, amb satisfacció. Sempre que això serveixi per aconseguir més liquiditat en els comptes municipals i representi una injecció econòmica per a les petites i mitjanes empreses, principals proveïdors dels ajuntaments.

No obstant això, els alcaldes i regidors d'Hisenda consultats per aquest diari es mostren a l'expectativa fins que no es concreti l'aplicació de la mesura. “Si el deute pendent es finança adequadament, perfecte. Si no, serà una nova corda al coll”, afirmava l'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC).

Un dels que celebraven la notícia era l'alcalde de Roses, Carles Pàramo (CiU): “És una manera d'injectar diners a les empreses, que els necessiten molt.” En línies generals, les reaccions són positives. “És bo tot allò que serveixi per ajudar les arques municipals”, considerava l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), però afegia: “Esperem que no es beneficiï més els ajuntaments que no han fet els deures.” Per la seva part, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell (CiU), esperava que es conegués la lletra petita del nou pla “i que no hi hagi sorpreses”, però d'entrada també en feia una valoració positiva.

La regidora d'Hisenda de Girona, Maria Àngels Planas (CiU), sosté que no la preocupa gaire haver de fer la llista de factures pendents: “L'Ajuntament paga en un termini de 45 dies a tothom i, per tant, estem en els límits legals.” Espera, però, que la mesura ofereixi un sistema de finançament per als ajuntaments que no poden pagar. En aquest sentit també hi va insistir el regidor d'Hisenda de Salt, Albert Casellas (CiU), segons el qual, entén que l'Estat farà el que la Generalitat ja fa en alguns casos, que és “posar a l'abast de l'Ajuntament un sistema de pagament als proveïdors de manera que els treu un pes de sobre”.

Veus crítiques

Però no tot són lloances per part dels ajuntaments. També apareixen veus crítiques. “Sembla un contrasentit amb el decret llei del 31 de desembre: per un costat no ens podem endeutar i, per l'altre, hem de presentar factures per saber què devem i ens obligaran a pagar. Si l'Estat pagués la Generalitat i la Generalitat a nosaltres, els ajuntaments podríem assumir les factures”, deia Jordi Cordon (CiU), alcalde de Torroella de Montgrí. En aquest sentit, el batlle de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó (CiU), es mostrava contundent: “Si ens demanen llistes, els enviarem la de les factures pendents de pagar i també la de les subvencions d'altres administracions que encara no hem cobrat. L'economia de l'Ajuntament de Sant Feliu té bona salut, però falta de liquiditat.” (Aquesta informació ha estat elaborada per Anna Puig, Jordi Gonzalo, Esteve Carrera, Jordi Ferrer, Ramon Esteban, Jordi Casas, Emili Agulló i Joan Puntí).

LES FRASES

Si el deute pendent es finança de manera adequada, perfecte. Si no, serà una nova corda al coll
Josep Marigó
Alcalde de blanes
Tot allò que sigui beneficiar les arques municipals, que estan necessitades, és positiu
Josep Maria Corominas
alcalde d'olot
És una gran manera d'injectar diners a les empreses, que els necessiten molt en la situació actual
Carles Pàramo
alcalde de roses
Tenim poca informació, però ho trobo bé si serveix després per ajudar a pagar els proveïdors
Miquel Noguer
alcalde de banyoles
Si ho fan és per ajudar l'economia i perquè les empreses i els autònoms puguin pagar els empleats
Maria Àngels Planas
regidora d'hisenda de girona
Si ens demanen llistes, els enviarem la de les factures i també la dels ajuts pendents de cobrar
Joan Alfons Albó
alcalde de sant feliu de guíxols
D'entrada ho valorem positivament si serveix per dotar de liquiditat els ajuntaments
Jordi Munell
alcalde de ripoll
Els problemes econòmics ens estan ofegant i això donaria facilitats per pagar els proveïdors
Albert Casellas
regidor d'hisenda de salt
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.