Economia

Un miler d'afectats per productes bancaris “tòxics” es manifesten a Barcelona

Uns 300.000 catalans, sobretot persones grans, tenen tots els seus estalvis bloquejats en productes com participacions preferents

Adicae prepara demandes contra BBVA, Banc Sabadell, CAM, CatalunyaCaixa, La Caixa, Nova Caixa Galicia, Santander, Banca Cívica i Bankia

Al voltant d'un miler de persones afectades per productes bancaris de risc protesten aquest matí al centre de Barcelona en contra del que denominen com el “corralazo”, ja que denuncien que uns 300.000 catalans tenen els seus estalvis bloquejats en productes com participacions preferents.

La manifestació ha arrencat al passeig de Gràcia, amb una concentració prèvia davant la Borsa de Barcelona, i el seu destí és la plaça de Sant Jaume, davant la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Els manifestants, la majoria gent gran, porten pancartes amb lemes com “corralazo”, “vam confiar en vosaltres i ara ens falleu” i crits de “banqueros ladrones, devolvernos los millones” o “manos arriba, esto es un atraco”.

Segons la portaveu de la plataforma ciutadana Estafa-Banca, Montserrat Gil, a Catalunya hi ha 300.000 afectats d'un total de prop d'un milió d'arreu de l'Estat que estarien en aquesta situació, els quals sumarien un total de productes bancaris de risc per valor d'uns 60.000 milions d'euros, xifra aquesta última calculada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Aicec-Adicae).

“A Catalunya hi ha unes 300.00 persones afectades per les participacions preferents, que són un producte tòxic que es va oferir a la gent, sobretot a persones grans, dient-los que eren un producte garantit”, ha denunciat Gil.

Gil ha explicat que “ara hi ha algunes entitats bancàries que estan oferint convertir part del capital que està immobilitzat durant deu anys en accions en deute subordinat, però nosaltres no som ni inversors ni especuladors; volem els nostres diners”.

Així, denuncia que, per exemple, en el cas de La Caixa, una part dels estalvis es poden aconseguir només a través d'un bescanvi en obligacions convertibles en accions, mentre que el 70% restant dels diners pateixen un “corralito” perquè els afectats no podran treure els diners del banc “en deu anys”. Calcula que només l'entitat que presideix Isidre Fainé tindria 4.900 milions d'euros.

La portaveu de la plataforma d'afectats ha assegurat que ja han aportat documentació al Defensor europeu del Poble, malgrat que encara “hi ha gent que no ho sap perquè no ha anat a retirar els seus diners”.

Dirigents d'ICV-EUiA i d'ERC han recolzat amb la seva presència els manifestants. El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha qualificat la situació “d'escàndol” que demostra “una vegada més la impunitat amb què actuen els bancs i la convivència del govern amb ells”.

“No és correcte que els governs mirin cap a un altre costat. És una estafa en uns productes que la UE ja havia advertit que no podien comercialitzar-se, i que els bancs han utilitzat per tapar els seus forats”, ha denunciat Coscubiela.

De la seva banda, els dirigents republicans Pere Aragonés i Anna Simó (ERC) han recordat que la CNMV i el Banc d'Espanya “han reconegut que no es va fer bé la comercialització d'aquest producte”, encara que han denunciat que “estan de braços creuats i no fan res”.

Davant aquesta situació, els republicans han demanat a la CNMV, al Banc d'Espanya i a l'Agència Catalana de Consum que actuïn, “posin sancions oportunes i tornin els estalvis que estan retinguts”. En aquest context, han apuntat el cas d'una família que els pares, amb 100.000 euros retinguts en aquests productes, no poden ajudar el seu fill, que no pot pagar al banc la hipoteca del seu pis.

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Aicec-Adicae) ha explicat que la majoria dels afectats per aquests “productes tòxics”, el 90% d'ells, són persones grans que havien estat estalviant tota la vida i van passar els estalvis que tenien a termini fix a productes tòxics a causa que les seves “persones de confiança” a les entitats els ho van recomanar.

Així doncs, Adicae està preparant demandes contra nou entitats: BBVA, Banc Sabadell (Vallès Occidental), CAM, CatalunyaCaixa, La Caixa, Nova Caixa Galicia, Santander, Banca Cívica i Bankia, per la comercialització d'aquests productes.

Avui també estan previstes manifestacions a d'altres ciutats, com Madrid, Sevilla, Alacant, Valladolid, Bilbao, Vigo i La Corunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.