Economia

hisenda

El govern de Blanes deixarà els serveis sota mínims

Pretén eliminar línies d'autobús, es limitarà l'accés a l'escola bressol, es cobrarà per l'ús de la ciutat esportiva i es reduiran a quatre els dies de focs

O això “o caure al pou”, segons l'alcalde Marigó

L'Ajuntament de Blanes és a les portes de l'abisme econòmic. Té un deute de més de 41 milions d'euros i té pendent de pagar factures per valor de set milions d'euros més. Per subsistir, el govern local proposa un pressupost per a aquest any de retallades i supressió de serveis. “Són mesures dures i dràstiques per assegurar la viabilitat econòmica de la institució; no podem seguir així; seria caure al pou”, va assegurar Josep Marigó (PSC), alcalde de Blanes.

La proposta de pressupost del govern local és una xifra similar a la dels dos últims anys –el 2011 era prorrogat–: poc més de 43 milions d'euros. Però amb la voluntat de fer net: reduir el dèficit i pagar els 1,8 milions d'amortitzacions del crèdit. Les retallades són generalitzades i afecten tots els departaments. Un dels damnificats serà el concurs de focs artificials. Tot i diverses retallades, com ara la reducció dels premis a la meitat, només es pot garantir quatre dies de focs. Ara bé, s'estan buscant patrocinadors perquè assumeixin els 100.000 euros que falten per poder fer els sis dies. Una proposta és fer una zona VIP, “un espai exclusiu” per als patrocinadors, al costat de l'escullera del club de vela.

Una de les premisses de Marigó és evitar les despeses que no són competència municipal i deixar de regalar serveis: “La gent s'ha d'acostumar a pagar els serveis públics.” En aquest sentit, es començarà a cobrar per l'ús de la ciutat esportiva, que té un cost d'un milió d'euros anual. Els usuaris hauran de pagar cada any 20 euros (fins a 16 anys), 40 (de 16 a 24) o 60 (més de 24). Els clubs també hauran de pagar per la utilització de l'equipament i el material.

El PSC també preveu altres ingressos com ara la publicitat al carrer, màquines de distribució automàtica en dependències municipals i la incorporació del sector privat al Patronat de Turisme: “El sector turístic s'hi ha d'implicar econòmicament”, va dir l'alcalde. El pressupost preveu uns ingressos de dos milions d'euros pel cànon de la futura empresa que gestionarà els aparcaments i la zona blava. Si no s'arribés a signar, seria “un drama”, segons va dir l'alcalde.

Ronda de contactes

El PSC governa en minoria. Per poder tirar endavant el pressupost necessita que almenys un dels partits de l'oposició hi voti a favor o almenys s'abstingui. Ahir a la tarda els partits encara no havien vist la proposta, però es mostraven disposats a parlar amb el govern. “Estem oberts al diàleg; per part nostra, l'objectiu és tirar el poble endavant”, va explicar Xavi Lozano (CiU). Per ICV-EUiA, el pressupost “ha de ser molt bo” perquè hi acabin votant a favor, va dir Joan Salmeron. Una de les condicions que posaran en la negociació és que no s'acomiadi ningú. El PP exigeix que no s'abandoni el dia a dia: “Tenim una condició molt clara: ha de ser un pressupost restrictiu, però que no malmeti el que encara queda pendent”, va assegurar Salvador Tordera. El procés de converses bilaterals s'allargarà fins al dia 22 i el 29 passarà per ple.

LA XIFRA

7
milions d'euros deu l'Ajuntament de Blanes als proveïdors per factures impagades.

LA FRASE

Hem d'optar per mesures dures i dràstiques per tal que l'Ajuntament se'n surti
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

Reducció d'un milió d'euros en personal

La partida que concentra una retallada més important és la de personal. El PSC es vol estalviar un milió d'euros. Encara s'està negociant com. “No preveiem acomiadar ningú, però sí reduir el sou”, va dir Marigó, que va afegir que altres mesures serien la supressió d'hores extres i de complements.

Només hi haurà el bus de l'estació i un pels barris

“L'Ajuntament no està obligat a tenir transport públic urbà”, va recordar Marigó. Aquest servei es veurà reduït a la mínima expressió: es mantindrà l'autobús de l'estació de tren i totes les altres línies s'eliminaran i se'n farà una de nova, circular, pels barris. Ara bé, només passarà un cop cada hora.

Els despatxos es netejaran un dia a la setmana

La partida de neteja d'edificis públics es vol reduir en 0,1 milions. Els despatxos no es netejaran cada dia, sinó setmanalment. La recollida de la brossa es reduirà en 0,3 milions; les zones verdes, en 0,2, i la factura elèctrica, en 0,15. Així mateix, alguns fanals no s'encendran o bé s'encendran menys temps.

L'escola bressol, només si els dos pares treballen

L'escola bressol només serà per als nens que els pares no puguin atendre perquè treballen. “No podem oferir plaça a qui pugui tenir el nen a casa”, va afirmar l'alcalde. A més, també s'incrementarà la quota mensual en uns 75 euros, fins als 180. El cost real per a cada nen és de 473 euros al mes.

L'aportació per a inversions es limita a 11.000 euros

Les inversions gairebé són història a Blanes. S'hi destinen 815.000 euros, dels quals només 11.375 són municipals, per pagar l'equivalent al 5% de les obres a l'edifici d'oficines del carrer Ample. Altres inversions són clavegueram, obres al teatre i compra de material per a la brigada, amb subvencions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.