Economia

Perpinyà i Girona entren en la pugna per acollir Ikea

La multinacional reconeix que hi ha hagut contactes a la demarcació però diu que la llei catalana dificulta trobar sòl

Manté que tant Perpinyà com Girona tenen el mateix potencial de clients

Fa temps que Ikea va anunciar la seva voluntat d'obrir un centre a la demarcació de Girona. De fet, tal com van reconèixer ahir els responsables d'aquesta multinacional a l'Estat espanyol, ja s'han entrevistat amb propietaris privats de terrenys i han tingut contactes amb l'administració pública tant local com amb la Generalitat. “És cert que la voluntat de venir a Girona hi és i que analitzem el mercat a escala global”, van assegurar ahir.

Però no s'han decidit per cap ubicació concreta, “perquè és un projecte empresarial a mitjà termini”, però també perquè “l'actual reglamentació catalana dificulta trobar sòl adequat per a Ikea a les comarques gironines”. I això està provocant que, segons fonts d'Ikea, “Girona hagi de competir amb Perpinyà”, que també treballa per atraure la multinacional Sueca i que, a més, “no té una reglamentació comercial com la catalana”.

I és que al grup Ikea tant li fa que el nou centre que s'ha projectat per a aquesta zona estigui ubicat a la demarcació gironina o bé a Perpinyà, perquè “tant una zona com l'altra cobriran el mateix mercat amb més o menys el mateix nombre de clients”. “Ikea Ibérica estem lluitant perquè la inversió es quedi a Catalunya, però la reglamentació redueix les possibilitats”, van assegurar.

És cert que Ikea ha tingut contactes amb Perpinyà però, segons va explicar ahir un dels vicepresidents de l'Aglomeració Perpinyà Mediterrani, que és l'únic ens que té terrenys per oferir a la multinacional sueca, fa més d'un any de les converses i ja s'havia descartat la implantació d'Ikea a la zona. Tant és així que el febrer passat el diari L'Indépendant descartava la implantació d'Ikea a la zona i donava com a bona la instal·lació d'un centre de mobles i decoració de la marca Alinéa. El vicepresident, però, no descarta que les converses s'hagin pogut reactivar, però a nivell de presidència de l'Aglomeració.

Nova llei de comerç

El director del serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona, Christian Serarols, va explicar ahir que ara per ara la legislació vigent només permet que establiments comercials més grans de 2.500 metres quadrats s'instal·lin en capitals de comarca o en municipis de més de 50.000 habitants. “La normativa actual és la que és i d'aquí actualment no ens podem moure”, va dir.

Serarols, però, va explicar: “Des del govern entenem que la situació que hi ha a les comarques gironines, concretament a l'àrea metropolitana, pot ser diferent de la d'altres zones, i s'està estudiant poder introduir mesures que ho puguin corregir.” Entre aquestes zones que “es poden considerar els arguments”, hi ha el nucli format per la ciutat de Girona, Salt i Fornells de la Selva, “on les fronteres no estan gaire limitades i l'increment del nombre d'habitants és considerable”. “Però no hi ha res decidit. Senzillament hem atès peticions i al·legacions, i en el moment en què es canviï la llei es poden considerar”, va dir el director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació a Girona.

Girona cedeix terrenys

L'Ajuntament de Girona ha ofert uns terrenys propers a l'autopista AP-7 perquè Ikea s'hi pugui instal·lar. Segons fonts municipals, va ser Ikea que va sondejar el consistori per saber si aquest estava interessat que l'empresa s'instal·lés a la ciutat i quina disposició de terrenys propers a l'autopista hi havia.

Tot i que el consistori no ha volgut confirmar quins serien per evitar possibles especulacions, tot fa pensar que estarien situats molt a prop de la sortida Girona centre que aviat es construirà. Les mateixes fonts expliquen que l'interès del govern de la ciutat “és gran” pel que implicaria en creació d'ocupació i activitat econòmica. Diuen, però, que tenen la impressió que Ikea no té interès a precipitar cap decisió, sinó que es tractaria d'un projecte a mitjà termini. En aquest aspecte podria dependre de si la Generalitat refà o no la llei de comerç que limita la instal·lació d'aquest tipus de superfícies en municipis de més de 50.000 habitants i que siguin capitals de comarca, dues condicions que, ara per ara, fan que l'única ubicació possible al Gironès sigui la ciutat de Girona.

El consistori va fer un sondeig ahir a través de la seva plana de Facebook per saber què n'opinen els veïns de Girona de l'oferiment de terrenys a la ciutat perquè Ikea s'hi instal·li.

Aquesta informació ha estat elaborada per Jordi Nadal, Aleix Renyé i Imma Bosch.

LES FRASES

És cert que la voluntat d'Ikea de venir a Girona hi és, i que analitzem el mercat a escala global
Responsables de comunicació d'Ikea Ibérica
La situació gironina és diferent de la d'altres zones i s'estudia introduir-hi mesures
Christian Serarols
Director dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona

Molt de sòl i que estigui ben comunicat

A part de la distància entre centres comercials –d'uns 100 quilòmetres entre un centre i l'altre– els terrenys que busca la multinacional sueca han de ser molt extensos i ben comunicats.

La nova normativa podria estar acabada a final d'aquest any

El director dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona, Christian Serarols, va explicar ahir que la nova llei de comerç podria estar acabada a final d'aquest any i que entraria en vigor el primer trimestre del 2013. “Estem estudiant diverses alternatives, i sens dubte tindrem en compte els comentaris i al·legacions tant de les empreses i els ajuntaments com dels petits comerciants per prendre decisions”, va comentar.

Cada botiga Ikea dóna feina directa a més de 400 persones

Els centres d'Ikea acostumen a tenir una superfície mitjana d'uns 30.000 metres quadrats. Donen feina a entre 400 i 500 persones directes –segons el tipus de botiga– i moltes més persones directament, ja que els establiments subcontracten tota una sèrie de serveis com ara la neteja i la seguretat. També es creen uns 500 llocs de treball temporal cada vegada que es construeix un nou centre d'aquesta multinacional sueca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.