Economia

Unnim, per al BBVA

El banc es queda les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu per 261 milions

El fons de garantia assumirà 2.000 milions

El grup disputarà a Catalunya Banc la segona posició del mercat català

El BBVA va fer ahir un important pas per potenciar la seva presència a Catalunya amb l'adjudicació d'Unnim Banc, el grup sorgit de les fusions de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu que des de l'octubre passat estava en mans del Banc d'Espanya. El grup presidit per Francisco González va resultar guanyador de la subhasta convocada, en la qual també participaven en la seva recta final el Santander, el Popular i l'aragonesa Ibercaja. “L'oferta del BBVA és la millor i la que suposa un cost més baix per a l'erari públic”, van dir ahir fonts del Banc d'Espanya.

L'organisme regulador dirigit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que ha coordinat l'operació a través del FROB, va destacar ahir a través d'un comunicat que el reflotament d'Unnim “tindrà un impacte nul en l'execució pressupostària de l'Estat”, ja que les pèrdues que se'n derivin seran assumides pel Fons General de Dipòsits (FGD). Més concretament, el BBVA va oferir un euro al FROB per recomprar el 100% de les accions d'Unnim, que tenen un preu comptable de 953 milions d'euros, una quantia que ara aportarà el FGD. Però, a més, l'adjudicació incorpora un esquema de protecció contra pèrdues futures pel qual el FGD assumirà el 80% d'aquestes en els pròxims deu anys. Es tracta, bàsicament, de garantir al comprador que no hi haurà ensurts en el sanejament dels actius immobiliaris de l'entitat.

Unnim té declarats actius tòxics per 2.635 milions, dels quals 1.330 milions ja estan provisionats. El 80% dels restants 1.305 milions estarien coberts per l'esquema de protecció, amb la qual cosa el cost màxim que per al BBVA pot suposar l'operació són 261 milions, deixant a banda, això sí, la reestructuració de personal que haurà de fer. Per la seva banda, el FGD assumiria 1.993 milions d'euros, 953 milions dels quals provindrien de la recompra de la participació del FROB, i 1.044, de l'esquema de protecció d'actius.

L'operació permetrà al BBVA refermar la seva presència en el mercat català. Amb Caixa Bank com a líder indiscutible, el grup bancari d'origen basc disputarà ara a Catalunya Banc la segona posició en el rànquing català.

Un llarg procés

Amb aquesta adjudicació conclou la reordenació d'Unnim, un procés que va començar el juny del 2009 amb l'inici de la fusió de les tres entitats
que integren el grup i que se'n va anar en orris l'octubre passat, quan el Banc d'Espanya nacionalitzava l'entitat arran de la seva falta de solvència. Va començar llavors un període d'anàlisi del grup financer català, que va desembocar en la subhasta el resultat de la qual es va donar a conèixer ahir.

Amb l'adjudicació d'Unnim al BBVA, el Banc d'Espanya sembla seguir l'estratègia de repartir el sanejament del sector financer entre el gruix d'entitats que presenten la solvència més elevada. De fet, dos dels competidors del BBVA per Unnim, el Popular i Ibercaja, estan en ple procés d'integració de les últimes operacions realitzades –el Popular es va quedar el Pastor i Ibercaja va passar a controlar Caja 3–; i davant d'aquesta situació, segons fonts financeres, l'organisme regulador s'ha decantat per un BBVA més fresc i que, igualment, ha presentat una agressiva oferta pel grup català.

Tancada la subhasta d'Unnim, el Banc d'Espanya ja ha posat en circulació el quadern de venda del Banc de València, una entitat que ha despertat l'interès del BMN, però també de les ara derrotades: Popular, Ibercaja i Santander. El plats forts s'esperen a l'octubre amb les subhastes de Catalunya Banc i
Nova Caixa Galícia.

“Sensibilitat amb l'obra social”

Una de les grans preocupacions a les comarques del Vallès Occidental i Osona, on la presència d'Unnim és molt important, és quin serà a partir d'ara el futur de l'obra social. I precisament d'aquest tema van parlar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el president del BBVA, Francisco González. Aprofitant una conversa telefònica, Mas-Colell va demanar a González sensibilitat cap a l'obra social d'Unnim, que ha quedat totalment desvinculada del grup bancari i, per tant, té compromès el seu finançament a curt termini. El conseller també va aprofitar l'ocasió per recordar que “l'important és que l'entitat sigui viable”, i González, per la seva banda, deia a través d'un comunicat que “l'operació és bona per al BBVA i bona per a Unnim”. Finalment, els sindicats UGT i CCOO van demanar que s'evitin les “solucions traumàtiques” en l'ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.