Economia

Tossa permetrà construir un hotel a la cala Morisca

Serà de quatre estrelles i el conjunt de l'equipament ocuparà 22.000 metres quadrats

A canvi, es redueix el nombre de xalets, que passa de 149 a 100

El conveni s'aprovarà aquesta tarda

Després de dècades de litigi, l'Ajuntament de Tossa de Mar i els propietaris del paratge de la cala Morisca han arribat a un acord. Es redueix el nombre de xalets previstos, de 149 a 100 –alguns dels quals ja estan fets–, però s'hi permetrà la construcció d'un hotel de quatre estrelles. “En un sòl on es podrien haver fet moltes desgràcies hi posarem un hotel”, es va felicitar Gisela Saladich (TU), alcaldessa de Tossa de Mar.

El govern local (TU-PSC) està satisfet pel que considera “una bona solució”, que s'ha aconseguit “amb l'acord dels veïns”. La clau és la reducció de la superfície per habitatge a canvi de la construcció d'un hotel “de qualitat”, va puntualitzar Saladich. També s'hi farà una zona d'equipaments esportius. “S'ha augmentat molt la zona protegida”, va concloure l'alcaldessa. Així, per exemple, en el conveni hi consta: “S'alliberaran d'edificacions les parts elevades de la urbanització, per concentrar-les en zones menys visibles paisatgísticament.”

Segons el conveni, que ha de rebre el vistiplau del ple que tindrà lloc aquesta tarda, els propietaris del paratge –l'empresa La Morisca SA– es comprometen a urbanitzar la zona, a encarregar-se de l'evacuació de les aigües residuals i a fer els vials. En un primer moment van intentar, per la via judicial, que ho assumís el consistori, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no ho va permetre.

L'Ajuntament, segons aquest conveni, es compromet a modificar el pla general metropolità i a concedir les llicències oportunes en un termini de dos anys. El govern local, però, adverteix que haurà de ser la propietat la que es mogui per aconseguir-ho.

La Morisca SA, propietària de 282.000 m² de la part tossenca de la cala Morisca, pertany a Jacqueline Bachevillier, exdona de Jacques Cannavaggio, el conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiencia Nacional. De fet és Bachevillier qui signa el conveni i es compromet a retirar tots els contenciosos oberts per aquesta qüestió.

El litigi per la cala Morisca es remunta molt enrere. Al seu dia, l'Ajuntament –liderat per l'alcalde convergent Telm Zaragoza– va embargar la finca per cobrar un deute de 180.303 euros que hi havia pendent des del 1986. Quan es va produir l'embargament, l'empresa La Morisca SA va denunciar l'Ajuntament i el jutge li va donar la raó. L'argument, però, va ser que les notificacions s'havien enviat en una adreça errònia. En el temps que la finca va estar en mans municipals, el consistori ja va preveure fer-hi edificacions. De fet, alguns dels 100 xalets del projecte estan construïts des de fa anys. L'edificació en aquesta zona també va ser motiu de diversos judicis.

LA XIFRA

4
estrelles
és la categoria de l'hotel que es preveu construir a la cala Morisca.

LA FRASE

És una bona solució; en sòl on es podrien haver fet moltes desgràcies hi posem un hotel
Gisela Saladich
Alcaldessa de Tossa de Mar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.