Economia

hisenda

Blanes vol que l'Estat avali els 10 milions que deu a FCC

L'Ajuntament i l'empresa tanquen un acord per posar fi al litigi

Si l'Estat no avala les factures presentades, Fomento demanarà un crèdit que haurà de ser assumit pel consistori blanenc

L'Ajuntament de Blanes i Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) han arribat a un acord per tancar el litigi obert. El consistori té un deute amb l'empresa de gairebé deu milions d'euros. La reclamació d'aquests diners i dels interessos és a les mans dels jutjats. Ara bé, segons l'acord, l'Ajuntament pagarà a canvi que FCC renunciï als interessos i a mantenir el litigi obert. “És una oportunitat històrica per tancar un deute que teníem en litigi; si haguéssim anat a judici ens haguessin pogut demanar més de 13 o 14 milions d'euros”, va explicar l'alcalde, Josep Marigó.

Per pagar, l'Ajuntament té dues vies. La primera és l'aval del govern estatal en el marc del pla de pagaments a proveïdors. Per això, s'han inclòs les factures que deuen a FCC –9,9 milions– amb totes les altres –uns 4 milions– enviades ahir a Madrid, fet que suma un total de 14 milions. Si l'Estat no s'hi avé, el govern local té “un pla B” per complir amb FCC: serà amb un crèdit. Però com que el govern local no es pot endeutar més, serà l'empresa qui el gestionarà i l'Ajuntament qui el pagarà a deu anys amb uns interessos de l'euríbor més el 5,25.

Retallar més serveis

Segons càlculs de l'Ajuntament, si l'estat avala els 14 milions d'euros de les factures impagades presentades, aquest any i el següent, hauran de pagar uns 700.000 euros anuals per fer front a la carència, fet que obligarà a retallar encara més serveis dels que ja es van anunciar: “Els serveis s'hauran d'anar ajustant a la recaptació”, va assegurar Marigó.

LA XIFRA

9,9
milions
són els diners que l'Ajuntament pagarà a FCC, que se sumen als 4 milions que deu a altres empreses.

LA FRASE

El pla Montoro no és dolent: és molt bo per a les empreses i per a nosaltres no és el més dolent del món
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

CiU, en contra de tancar guarderies

Els partits de Blanes estan negociant el pressupost municipal per aquest any a partir de la proposta presentada la setmana passada pel govern (PSC), que ahir l'alcalde Marigó va batejar com a “proposta d'avantprojecte de pressupost” i que com aquest diari va avançar dimarts, s'haurà de reformular perquè les despeses no quadraven amb els ingressos.

CiU sembla, a priori, el soci més propici a facilitar-ne l'aprovació. Ahir, però, a poques hores de la primera reunió amb el govern, van negar-se a acceptar el tancament de dues de les tres escoles bressol: “CiU s'oposa totalment a qualsevol insinuació de tancament de llars d'infants”, va assegurar el regidor Joaquim Torrecillas.

L'alcalde va carregar molt durament contra Joan Salmeron (ICV-EUiA): “No es mereix representar la gent d'aquest poble;”, va dir Marigó, que va acusar Salmeron d'“irresponsable” per unes suposades declaracions fetes en reunions amb entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.