Economia

El sector nàutic fa aigües

El nombre de matriculacions d'embarcacions cau un 64% en els últims cinc anys

Els empresaris reclamen iniciatives per afavorir una nàutica més popular

Es crea el Festival del Mar per dinamitzar el sector

Les embarcacions petites i d'ocasió han resistit bé l'embat de la crisi

La crisi econòmica ha colpejat fortament el sector nàutic en els últims cinc anys, en què el nombre de matriculacions d'embarcacions ha caigut fins a un 64% a Catalunya. Concretament, el 2006 es van registrar prop de 3.000 matriculacions, que van quedar reduïdes a 1.030 l'any passat. “Les xifres són colpidores”, reconeix Miquel Guarner, secretari general de l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (Adin). La davallada del nombre de matriculacions s'ha fet més evident en el sector de les grans embarcacions, i les empreses nàutiques veuen una oportunitat en les de petita eslora i d'ocasió, ja que en aquest cas la demanda encara funciona a bon ritme. De fet, ara per ara el 83% de les embarcacions matriculades no superen els 8 m d'eslora.

El sector de les petites embarcacions, doncs, és el que ha resistit més bé l'embat de la crisi i, en aquest sentit, a Adin confien que la nàutica d'iniciació ajudi a millorar el balanç de venda i matriculació d'aquest any. “La nostra voluntat és treballar per promoure activitats, els lloguers, les embarcacions pneumàtiques i les llanxes perquè, com més afició generem, més compradors potencials d'embarcacions més grans acabarem tenint”, explica Guarner. El mercat de segona mà, que tradicionalment ha generat força activitat, tampoc no ha experimentat una davallada tan forta. El secretari general d'Adin indica que la necessitat de vendre amb menys demanda fa que sigui “fàcil trobar embarcacions amb poques hores d'ús i molt bon estat a preus competitius”, sobretot pel que fa a les eslores més petites.

Promoure la iniciació

Per Guarner, “un dels problemes de la nàutica a Catalunya i a l'Estat és la imatge elitista que té”, tot i que també considera que “en l'administració catalana i espanyola, i sovint des de les administracions locals, mai no s'han donat prou eines per poder promoure la iniciació a la nàutica de debò”. El secretari general d'Adin és partidari de promoure iniciatives que permetin socialitzar la nàutica i fer-la accessible a totes les persones, com construir rampes públiques que facilitin accedir de manera més còmoda a la zona de navegació a les persones que tenen embarcacions de poca eslora, pagant un preu econòmic.

Guarner també aposta per les marines seques, unes estructures que permeten mantenir els vaixells a fora de l'aigua en bones condicions quan no es navega. “Al final s'haurà de reordenar la làmina d'aigua perquè hi siguin permanentment les embarcacions que ho requereixen per la dimensió, el pes i el calat; totes les embarcacions que es poden remolcar haurien de tenir la facilitat d'entrar i sortir de l'aigua de manera ràpida i econòmica”, argumenta.

Precisament amb el doble propòsit d'incentivar la iniciació a la nàutica i de dinamitzar aquest sector, a l'Adin han promogut el Festival del Mar, un esdeveniment firal nou que se celebrarà al maig i tindrà seus a Port Ginesta (a Sitges), Sant Feliu de Guíxols i Cambrils. El festival combinarà l'oferta lúdica amb l'exposició d'embarcacions i abastarà les edicions actuals de la Fira Nàutica d'Ocasió i del Xàrter de Port Ginesta, la fira Guíxolsmar i la Fira Marítima de la Costa Daurada, amb l'objectiu d'impulsar aquests tres esdeveniments. La intenció d'Adin, segons Guarner, és “ajudar a dinamitzar-ho tot, no només els ports i la demanda d'embarcacions d'ocasió i de petita eslora, sinó també les poblacions on es fan les fires”.

El Festival del Mar s'estrena al maig

El Festival del Mar ha nascut aquest any gràcies a Adin, organitzadora de la Fira Nàutica d'Ocasió i del Xàrter de Port Ginesta, que arriba a la quarta edició.“Aquest model estava funcionant molt bé i vam pensar que havia arribat el moment d'extrapolar-lo a tot el litoral català”, explica el secretari general, Miquel Guarner. Va ser d'aquesta manera que l'associació va desembarcar a Sant Feliu de Guíxols i Cambrils amb l'objectiu de donar impuls a la setena edició de la fira Guíxolsmar i la cinquena de la Fira Marítima de la Costa Daurada. Totes dues, organitzades fins ara pels ajuntaments respectius, pretenen créixer juntament amb la fira de Port Ginesta sota el paraigua del Festival del Mar. L'esdeveniment se celebrarà de l'11 al 13 de maig a Sant Feliu de Guíxols, del 18 al 20 a Port Ginesta i del 25 al 27 a Cambrils. A banda de l'exposició d'embarcacions noves i d'ocasió, s'oferiran diverses activitats, com regates, simulacres de rescat d'embarcacions, batejos de vela, caiac, xerrades sobre pesca i activitats subaquàtiques. Port Ginesta va rebre 7.000 visitants l'any passat i espera superar la cinquantena d'empreses participants i el centenar d'embarcacions exposades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.