Economia

economia

Els hostalers avalen reduir els dies dels focs de Blanes

El gremi d'hostaleria i restauració entén que la situació econòmica a l'Ajuntament faci retallar dos dies de concurs

Es reuneixen amb l'alcalde i li demanen que l'activitat sigui entre setmana

Els hostalers i restauradors de Blanes entenen que la mala situació econòmica de l'Ajuntament obligui a reduir el nombre de dies del concurs de focs artificials i que es passi de sis a quatre. Demanen, però, que els dies de focs no siguin en cap de setmana.

Josep Marigó, alcalde de Blanes, es va reunir ahir amb una trentena d'empresaris dels restaurants i hotels de primera i segona línia del front marítim de la ciutat per exposar-los les retallades de què seran objecte els focs. Els va anunciar en primera persona que aquest any només es poden garantir quatre dies de focs per culpa de la difícil situació financera del consistori: deu 14 milions d'euros a proveïdors i té un deute de més de 41 milions. “Entenem que si no hi ha diners per a sis dies, s'ha de passar a quatre”, va assegurar després de la reunió Enric Portas, president del gremi d'hostaleria de Blanes. Portas va explicar que la reducció del nombre de dies no necessàriament ha d'afectar el sector. En aquest sentit, en la trobada es van sentir diverses veus que demanaven que els quatre dies de focs evitin el cap de setmana i es concentrin entre setmana, perquè divendres i dissabte ja hi ha prou activitat al municipi.

En la reunió, Manuel Gracia, un dels restauradors, va proposar posar una taxa per poder pagar els dos dies de focs que s'han d'eliminar: “Podríem fer una taxa individual a les petites empreses; amb un esforç fort i dinàmic es pot arribar als sis dies”, va dir. Ara bé, ell mateix va admetre, després de la reunió, que la taxa de focs era “inviable”, així li ho va explicar l'alcalde.

Lluitar per més dies

L'Ajuntament de Blanes no llança la tovallola i continua treballant per obtenir recursos econòmics extraordinaris per aconseguir ampliar els dies de focs i arribar al cinquè dia o fins i tot al sisè, com els altres anys –la proposta de pressupost del govern garanteix quatre dies de focs, però s'està en espera, la setmana vinent, que s'aprovi en ple. I ho fa buscant patrocinadors del sector privat–. L'alcalde no és optimista a l'hora de creure que per aquesta via es puguin aconseguir aquest any més dies: “Ho veig difícil”, va confessar Marigó. El govern local està treballant per aconseguir patrocinadors amb la idea de crear una zona VIP a tocar del club de vela. “Estem mirant de canviar el model de patrocini, però per a aquest any és difícil”, va explicar l'alcalde.

Segons va detallar, han trobat bona recepció, però poca concreció. “Hi ha bona predisposició, però les empreses no disposen de gran quantitat de diners”, va explicar. S'estan trobant o bé que la situació econòmica de les empreses no és la més propícia a fomentar patrocinis o bé que les que potser hi podrien invertir, ja tenen el pressupost tancat. Ara bé, Marigó, conscient que la situació econòmica dels pròxims anys a l'Ajuntament també serà difícil, vol seguir indagant aquesta via com a font d'ingressos extraordinaris per als concursos de focs artificials dels pròxims anys.

L'Ajuntament de Blanes ja ha obert el concurs perquè les empreses pirotècniques presentin les candidatures. A partir d'ara es començaran a rebre les ofertes per al concurs de focs, sense tenir encara confirmats ni quants dies hi haurà ni quins seran.

Avancen les converses amb CiU pel pressupost

L'alcalde Josep Marigó i Josep Trias, cap del grup de CiU a l'Ajuntament, es van reunir ahir, dia de Sant Josep –onomàstica comuna–, per negociar el pressupost municipal d'aquest any. Era la segona trobada en 48 hores. Les dues formacions no concreten si l'acord és cada cop més a prop o si, per contra, s'allunyen, però el fet de tronar-se a trobar amb tan poc temps de diferència fa preveure que les converses van a bon ritme. “Hem establert línies de diàleg; la cosa va avançant”, va explicar Josep Trias, que va assegurar que entre socialistes i nacionalistes “no hi ha una diferència fonamental”. En les dues reunions, CiU va proposar algunes condicions damunt la taula, que van ser negociades amb el govern socialista. L'alcalde Marigó no va voler valorar com van les negociacions amb CiU i es va limitar a afirmar: “Hi ha grups que són conscients de la situació que vivim, però sóc prudent.”

Després que la primera trobada entre el PSC i CiU, prevista divendres, no se celebrés perquè la delegació convergent va marxar de l'Ajuntament després d'esperar sense èxit durant cinquanta minuts que algun membre del govern els rebés, es va convocar i es va celebrar l'endemà, dissabte.

Salvador Tordera (PP), també es va mostrar ahir prudent sense avançar encara quina serà la posició del seu grup. Va descartar, però, que el vot del PP es vegi condicionat pel que faci CiU. Les negociacions amb ICV-EUiA són molt més lluny de donar fruits després que Marigó els ataqués durament la setmana passada. El PSC necessita almenys l'abstenció d'un dels grups de l'oposició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.