Economia

Els sindicats denunciaran les empreses que no deixin fer vaga

CCOO i la UGT tenen una llista de trenta empreses gironines que haurien coaccionat els treballadors i que seran denunciades a Treball si mantenen l'actitud

Uns 200 comitès d'empreses ja s'han adherit a la vaga

Preveuen un seguiment de la vaga majoritari en la indústria

Els sindicats denunciaran a Inspecció de Treball aquelles empreses que prenguin represàlies contra els treballadors que volen fer vaga. Els secretaris generals de CCOO i la UGT a les comarques gironines, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, van fer pública ahir una llista d'una trentena d'empreses gironines que, en cas de no canviar d'actitud, seran denunciades. La majoria d'aquestes empreses són grans superfícies o cadenes, com ara Hipercor, Mercadona, Dia i Màxim de Blanes, la cadena de roba Zara, Viena (cadena que es dedica a fer entrepans) i aparcaments Saba, segons van anunciar els sindicats, però també hi ha l'hospital comarcal de la Selva. Les coaccions fan referència al fet que si segueixen la vaga seran acomiadats, seran els primers a sortir si hi ha un ERO o no se'ls renovarà el contracte, segons va explicar Dolors Bassa. Bartomeu Compte, a més, va denunciar el cas de l'empresa Eurest, que es dedica al servei d'àpats i que “pressiona molt els treballadors”. CCOO ha enviat de moment una carta a la direcció d'Eurest, però assegura que, si no reacciona, també es portarà el cas a Treball.

200 adhesions

Per contra, els sindicats també van fer públic que uns 200 comitès d'empreses i seccions sindicals s'han adherit a la vaga. Són les empreses d'àmbit estatal com ara Adif, Acesa i Telefónica i alguns centres locals, com ara el PAS de la UdG, l'hospital Trueta, Correus, la Facultat d'Ensenyament de la UdG i l personal dels ajuntaments de la Bisbal, Roses, Sant Hilari i Arbúcies.

Els sindicats preveuen un seguiment de la vaga majoritari en el sector industrial a les comarques gironines. De fet, ja se sap que han decidit seguir la vaga també treballadors d'empreses com ara Haribo, Nestlé, Comforsa, llet Ato i Biocentury, Bellsolà, Simon i Comexi, entre d'altres. També hotels com el Guitart i el Monterrey de Lloret i constructores com ara Servià Cantó i Rubau Tarrés.

Malgrat que el dia de vaga és dijous, dimecres al vespre en algunes empreses en què es treballi per torns ja hi haurà piquets per “ajudar allà on hi hagi algun dubte, però no es forçaran les coses”, va dir Bartomeu Compte, que va fer una crida al seny dels empresaris. “Aquesta vaga és un pas més i el dret de vaga és un dret constitucional”, va destacar el líder de CCOO a Girona.

Constitueixen la plataforma Prou Retallades a l'Alt Empordà

Diverses entitats socials, polítiques, culturals i socials han constituït a Figueres la plataforma Prou Retallades, per “exterioritzar el rebuig i la denúncia més enèrgics cap a les retallades en polítiques que garanteixen el benestar social i el futur dels joves, com a excusa per sortir de la crisi”. Aquesta plataforma, que s'afegeix a les de Girona i la de Barcelona, vol unir esforços a la comarca de l'Alt Empordà i creu que les retallades són un canvi de model social. La primera acció que es farà serà una cassolada i una “xoriçada” demà a les vuit del vespre a la plaça de l'Ajuntament de Figueres. Convé que la gent que vulgui assistir a la protesta porti una cassola i un xoriço.

m.v.

Maria Mercè Roca, discurs de cloenda

L'escriptora gironina Maria Mercè Roca serà l'encarregada de llegir el parlament de cloenda de la manifestació unitària que es farà dijous a les set de la tarda i que sortirà de la rotonda del rellotge de Girona. S'hi espera l'arribada de persones procedents de diverses poblacions de la demarcació.

Crida, si més no, a fer una “vaga passiva”

Els sindicats demanen que aquells que no puguin fer vaga activa demà passat a causa de les circumstàncies que siguin , que “la facin de manera passiva”. És a dir, per exemple, que no vagin a comprar en cap tipus de comerç ni consumeixin en aquells establiments que puguin ser oberts aquell dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.