Economia

Els aldarulls entelen una protesta multitudinària

Incontrolats cremen contenidors i s'enfronten a la policia coincidint amb el final de la gran manifestació contra la reforma laboral

Una gernació de 800.000 persones, segons els sindicats convocants, omple el passeig de Gràcia

Força més gent i convicció que en les últimes protestes contra la reforma laboral, hi havia ahir al passeig de Gràcia de Barcelona. La ràbia d'alguns, però, va eclipsar part de l'èxit de la protesta, unes 800.000 persones segons els convocants, per culpa dels aldarulls que van culminar en enfrontaments amb la policia al final de la concentració.

Plaça Catalunya havia de ser el punt final de la manifestació, però es va convertir, amb la plaça Urquinaona, en l'escenari de violents incidents amb la crema de contenidors a les cruïlles i llançament de vidres per part de grups d'incontrolats. A les 8 del vespre, els Mossos ja havien tallat l'accés entre el passeig de Gracia i la ronda Sant Pere, tot i que les primeres barricades ja s'havien format dues hores abans al llarg del carrer Pau Claris. Els disturbis van pujar de to quan brigades dels Mossos van decidir desallotjar Urquinaona i Catalunya, i amb bales de goma obligaven la gent a retirar-se cap a la Rambla, en sentit sud, o cap a la ronda Universitat, en sentit nord.

A quarts de nou del vespre, la plaça Catalunya i els voltants començaven a aclarir-se mentre a cada cantonada encara s'incendiaven contenidors de brossa. Segons el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Joaquim Forns, fins a les nou del vespre s'havien cremat uns 200 contenidors a diferents parts de Barcelona. Alguns establiments van ser assaltats, com ara un local de la cadena Starbucks, on els incontrolats van arribar a calar foc.

Al marge dels violents, sindicats, partits d'esquerra, parlamentaris o no, treballadors de la funció pública, associacions de veïns, iaioflautes i altres col·lectius van farcir el passeig de Gràcia de pancartes, consignes enardides i un retret: “Ho volen desfer tot”, el lema que encapçalava una protesta que, segons els sindicats, va generar fins a 500 manifestacions a Catalunya fins a sumar un milió de manifestants en total.

A la capçalera, els màxims representants sindicals del país: Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, tot i lamentar els incidents de la jornada, va celebrar “l'èxit laboral i ciutadà” que ahir va aconseguir “aturar el país”. Això, va dir, haurà de fer recapitular el govern central perquè “faci les coses des del diàleg i l'acord”. Tant el secretari general de CCOO com el de la UGT, Josep M. Álvarez, es van comprometre a aconseguir aquest canvi de política persistint en les protestes al carrer fins que es produeixi. El líder de la UGT, per la seva banda, va fer una crida al “contrareformisme” perquè les retallades recaiguin sobre els qui més tenen.

Val a dir que, a Tarragona, els antidisturbis també van haver d'intervenir també al vespre després que un grup de persones provoquessin destrosses a l'entorn del centre comercial Parc Central, que va haver de ser desallotjat, informa Azahara Palomares. Al matí hi va haver problemes als campus Catalunya i Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, on es van produir destrosses materials i alguna agressió.

Enllumenat encès per fer pujar el consum

Llums en ple dia

Segons van denunciar diversos usuaris per les xarxes socials, alguns municipis governats pel PP van encendre l'enllumenat públic en ple dia perquè pugés el consum i, de retruc, es menystinguessin els efectes de la vaga. Un dels indicadors per calcular la participació en aquest tipus d'aturades és comparar el consum elèctric durant la vaga amb el d'un altre dia en què l'activitat empresarial i comercial és normal. Alguns d'aquests consistoris serien Madrid i Xàtiva.

Champions League

La plantilla del Barça va decidir endarrerir la tornada a Barcelona fins avui, després d'haver jugat contra el Milà dimarts a la nit. Els blaugrana van preferir no volar ahir, per la vaga general, i es van entrenar a la ciutat esportiva de l'Inter de Milà davant de mil espectadors. Està previst que avui al matí agafin un avió.

Menys trànsit

L'Ajuntament de Barcelona va calcular que ahir al matí va haver-hi un 12% menys de trànsit.

Més de 5.000 persones a la protesta de Lleida

La manifestació de Lleida va aplegar més de 5.000 persones, una de les més multitudinàries dels darrers anys. La protesta va transcórrer pel centre de la ciutat sense incidents i enmig d'un ambient força festiu i amb proclames contra el PP i CiU. La vaga general a Ponent va seguir una tònica de normalitat en transports, educació i sanitat, es van aplicar els serveis mínims i hi va haver un seguiment desigual. Més accentuada va ser l'aturada a les grans empreses i als polígons industrials i menor als eixos i centres comercials.

j.t. / d.m.

La mobilització més important a Girona ciutat

Tot i que el seguiment de la vaga a les comarques gironines no va ser majoritari i en molts sectors, clarament inferior a la vaga del setembre del 2010, la manifestació de la tarda va ser la més nombrosa que es recorda per motius laborals. Més de 15.000 persones van desfilar pels carrers de la ciutat, tot i que els sindicats elevaven a 20.000 el nombre de manifestants. Durant el dia no es van produir grans aldarulls al pas dels piquets i hi va haver alguns talls de carreteres i al matí i a la tarda grups de bombers van tancar la frontera amb França.

J.g.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.