Economia

La CE carrega contra les retallades en recerca del govern espanyol

La comissària europea d'Investigació, Innovació i Ciència adverteix Rajoy que la R+D és “la clau per sortir de la crisi”

Veu Catalunya com un “exemple” per l'excel·lència investigadora i pels creixents lligams entre universitat i sector privat

“Estic decebuda pel fet que qualsevol país faci retallades en una àrea que dóna competitivitat a la seva economia”. Així s'ha expressat la comissària europea d'Investigació, Innovació i Ciència, la irlandesa Máire Geoghegan-Quinn, en referència a les retallades en Recerca i Desenvolupament (R+D) que s'han fet paleses als pressupostos estatals del 2012. L'eurocomissària ha advertit a Mariano Rajoy que les inversions en innovació i recerca són “la clau per sortir de la crisi”.

De totes maneres, la irlandesa s'ha mostrat comprensiva amb l'executiu espanyol perquè està “sota una pressió enorme per complir les mesures d'estabilitat que ha imposat la Comissió” i per assolir una reducció del dèficit fins al 3% de cara al 2012. Geoghegan-Quinn s'ha mostrat conscient que Espanya està passant per moments “molt i molt difícils” però ha posat de manifest que el que vol “el poble és assegurar el futur del seus fills” i que per això és bàsic fer inversions que garanteixin el creixement.

El cas de Catalunya, un “exemple”

L'eurocomissària, en canvi, ha posat bona nota al treball que està fent el govern català: “Veig que el conseller [d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell] està molt centrat en donar suport a la recerca i la innovació, i a més en fomentar una col·laboració més estreta entre el sector privat i les universitats”. Atès que a tot Europa les inversions en recerca i desenvolupament de les empreses estan caient, Máire Geoghegan-Quinn veu en Catalunya un “exemple”.

A més, per a l'eurocomissària també és exemplar “l'èxit que estan tenint” els investigadors catalans en les convocatòries de subvencions del setè programa marc de la UE (2007-2013) i del Consell Europeu de Recerca (el CER; ERC, en les seves sigles en anglès). I és que, en el cas del programa marc, el 28,9% de les subvencions d'Espanya han anat a parar a Catalunya i, pel que fa al CER, el pes de Catalunya dins l'Estat és del 51%.

Les convocatòries del CER es resolen per criteris d'excel·lència científica, de manera que d'alguna manera el consell és com la “Champions League de la investigació”, ha comparat l'eurocomissària. En aquest sentit, la política irlandesa ha posat de manifest que a Barcelona no només hi ha “el millor equip” de la màxima competició europea de futbol sinó que “els investigadors i innovadors de Catalunya” també ho estan “fent molt bé a la Champions League de la R+D a Europa”.

Invertir la fuga de cervells

L'eurocomissària d'Investigació ha considerat necessari “invertir la fuga de cervells” que s'està produint “no només a Espanya sinó a tota la Unió Europea”. És per això que Geoghegan-Quinn proposarà abans de l'estiu un pla per facilitar la mobilitat dels investigadors dins de la Unió Europea, amb l'objectiu d'evitar que els experts marxin a l'altra banda de l'Atlàntic o cap a l'Est. “Això és el que necessitem, un mercat intern per al coneixement. Si som capaços de crear-lo, i crec que podem, aleshores podem aturar la fuga de cervells”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.