Economia

Vichy fa servir la reforma per abaixar un 10% els sous

El grup argumenta que la retallada servirà per evitar “mals majors” i assegurar els 680 llocs de treball de la companyia

Recorda que el sector d'aigües embotellades fa 4 anys que té pèrdues

Vichy Catalan utilitzarà la potestat que li atorga la nova reforma laboral per abaixar un 10 per cent el sou de tota la plantilla, 680 treballadors. Tot i que la companyia gironina admet que l'ajust salarial “és dur”, defensa que és “necessari” per assegurar tots els llocs de treball i fer front a la caiguda de vendes. El grup recorda que el sector de les aigües minerals naturals embotellades acumula a l'Estat espanyol quatre anys de pèrdues i que durant aquest temps la producció del sector ha baixat un 14,8%. Per evitar “mals majors”, cal “l'esforç solidari de tothom”, conclou.

L'empresa no va voler aclarir ahir com justificarà econòmicament la decisió de retallar un 10% els sous, però la reforma permet que es puguin rebaixar salaris només provant que durant dos trimestres consecutius han caigut les vendes. Aquesta és una de les mesures més polèmiques de la normativa laboral del PP. Mentre pels sindicats el canvi permet a les empreses modificar unilateralment condicions laborals importants com ara les retribucions, segons la patronal ara es tenen més eines per no haver de recórrer a la mesura més dràstica: l'acomiadament.

La direcció de Vichy va comunicar ahir al comitè d'empresa, a través d'una carta, la seva decisió, i tot i que amb la reforma ja no és necessari rebre el seu vistiplau, les dues parts es reuneixen avui. La trobada servirà per rebre informació de primera mà perquè, com té clar el president del comitè, Julià Conesa, “poca oposició es pot fer tenint en compte la nova normativa”. La decisió de retallar els sous, que s'aplicarà a partir del 24 d'abril i no serà revisable, ha sorprès els sindicats perquè l'empresa els havia assegurat, segons Conesa, que amb les 8 baixes dels darrers mesos –4 voluntàries i 4 forçoses– no caldrien més mesures.

El 2010, la facturació de Vichy Catalan va baixar un 3,4%, fins als 119 milions. El grup va participar en la subhasta per adquirir Cacaolat l'any passat, que van guanyar Damm i Cobega. Oferia 30 milions per la marca.

LA XIFRA

680
treballadors
estaran afectats per la rebaixa, ja que inclou també els del balneari i les oficines de Barcelona.

Concurs de creditors a Medesa

L'empresa ampostina Medesa, que fa maquinària per a la fabricació de cartró ondulat, ha presentat concurs de creditors i un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 26 treballadors (d'una plantilla de 43). L'any passat, els treballadors de Medesa van acceptar prorrogar l'ERO de suspensió temporal de contractes, mentre l'empresa amb el suport de la Generalitat buscava els avals necessaris per tirar endavant. Un aval que no ha estat possible després d'una auditoria que ha descobert un forat econòmic d'11 milions d'euros. El sindicat CCOO alerta de la possibilitat de perdre una empresa amb valor afegit i que destina la major part de la seua producció a l'exportació. A més, CCOO denuncia que la gestió dels propietaris de l'empresa deixa els treballadors en una situació complicada, ja que, a més de perdre la feina, no tenen garanties de cobrar les indemnitzacions. “El problema no és la crisi, ni la pèrdua de facturació, sinó un problema de finançament per mala gestió”, ha dit el secretari general de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.