Economia

La FOEG reclama més liquiditat i menys retallades

L'informe d'indicadors de l'economia gironina que elabora la patronal fa concloure que el 2012 serà un any dolent i que les esperances de recuperació es retarden fins al 2013

Els experts parlen d'un període de recessió

El món contempla amb perplexitat com Europa s'autoimmola

La patronal FOEG exigeix més liquiditat i menys retallades per poder recuperar l'economia. El secretari general de la FOEG, David Hugas, va defensar el “sistema americà” per a la recuperació de l'economia “per sobre de la retallada constant que no creiem que pugui portar un creixement ni per a Girona, ni per a Catalunya ni per a l'Estat espanyol”. Així, el secretari general de la patronal gironina va insistir que “si no hi ha la recuperació de les empreses, no hi haurà recuperació econòmica” i que això “només amb retallades no se solucionarà”. Hugas va afegir que es necessita “una injecció ràpida cap al món empresarial perquè l'empresa pugui créixer”. Conscient que les “directius europees són massa estrictes”, Hugas va demanar que “des de Brussel·les es permeti un major endeutament perquè s'activi l'economia”. D'altra banda, Hugas també va declarar que la recent reforma laboral “és un primer pas”.

El secretari general de la FOEG s'afegia amb les seves paraules a la reflexió feta per l'economista Modest Fluvià, autor de l'informe FOEG sobre indicadors de l'economia gironina. “La política és ara més part del problema que de la solució”, considerava Fluvià, que en el seu informe citava el catedràtic Joaquim Muns: “El món contempla amb perplexitat com Europa s'autoimmola a l'altar de l'austeritat i la recessió mentre la resta del món creix.” Modest Fluvià també va refermar la hipòtesi que l'economia gironina és en període recessió, ja que, segons es desprèn de l'anàlisi econòmica del quart trimestre del 2011, els indicadors són “clarament negatius”. “El 2012 pràcticament ja l'hem donat per un any dolent”, va explicar Fluvià, després d'avançar que les expectatives de recuperació ja han passat al 2013. Segons Fluvià, durant aquest 2012 es continuarà “destruint ocupació i augmentaran tant la taxa d'atur com el nombre d'aturats”. Segons l'informe, les comarques gironines van tancar el 2011 amb un atur del 23,4%, i de fet, aquest mes de març passat ja hi havia 1.326 aturats més que un any abans.

Malgrat la situació, el vicepresident de la FOEG, Ernest Plana, i l'economista van voler donar alguna dada positiva, com ara en relació amb les exportacions i les bones perspectives respecte de la propera temporada turística, tot i tenir un component estacional. “No ens hem de deixar portar pel pessimisme i cal treballar perquè quan arribi la recuperació ens agafi ben preparats”, va insistir Fluvià, i va demanar no “deixar-se emportar pel pessimisme extremat d'aquestes darreres setmanes”. En aquest sentit, va destacar que hi ha indicadors positius, també, com podria ser la previsible baixada del preu del petroli.

Perspectives bones en el turisme

Malgrat que hi ha un component estacional, tant la FOEG com l'autor de l'informe destaquen que hi ha unes bones perspectives econòmiques amb vista a la propera temporada turística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.