Economia

L'FMI alerta que l'Estat espanyol no podrà reduir el dèficit al 3% fins al 2018

Etziba un dur revés a Madrid i vaticina que no complirà amb Brussel·les fins d'aquí a sis anys

El pessimisme s'afegeix a l'atur i el deute aquest any

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha etzibat un dur revés als plans econòmics de l'Estat espanyol. Si el president de l'executiu estatal, Mariano Rajoy, esperava reduir el forat pressupostari al 3% el 2013, tal com li exigeix Brussel·les, l'organisme internacional alerta que aquesta xifra no s'assolirà fins a un llunyà 2018.

Segons les projeccions de l'FMI, que ahir va presentar el seu informe sobre vigilància fiscal, el dèficit se situarà aquest any en el 6%, 0,7 punts més del que preveu Madrid en una projecció que, segons alerten els tècnics de l'organisme, no es complirà ni tan sols el 2013. Així, el dèficit continuarà per sobre del 4% el 2017 i no s'arribarà a l'anhelat 3% fins al 2018, la qual cosa farà de l'Estat espanyol el país amb els pitjors saldos pressupostaris d'entre els principals estats de la zona euro.

L'FMI detalla que l'informe no inclou els esborranys del pressupost del govern pel 2012, però aquest matís no servirà per aportar prou calma a uns mercats que continuen veient amb desconfiança els passos en fals de l'executiu estatal.

Una cursa de fons

Així, al pessimisme marcat per la falta de compliment del Pacte d'Estabilitat europeu, s'hi sumen un atur i un deute a l'alça. Segons les previsions de l'organisme, l'índex d'atur se situarà aquest any al 24,2%, fins a 2,6 punts més que el 2011, i la proporció del deute respecte al PIB assolirà el 79%.

“La consolidació fiscal espanyola ha de ser com una marató, no com un esprint”, va alertar ahir Olivier Blanchard, economista en cap de l'FMI, un organisme que, malgrat tot, veu la llum al final del túnel i confia que, a la llarga, l'Estat redreçarà la seva situació econòmica.

Esquizofrènia als mercats

La situació financera global millora a passos lents i els riscos a recaure en una altra recessió continuen presents. Aquesta és la conclusió a què va arribar ahir el Fons Monetari Internacional, que detecta, a més, una certa “esquizofrènia” als mercats. Així, segons l'organisme internacional, els mercats demanen la consolidació fiscal, però reaccionen negativament quan aquesta comporta un menor creixement, en una actitud que no ajuda a estabilitzar la situació financera global.

L'FMI continua assenyalant la zona euro i la seva crisi del deute com el principal focus de risc per a l'economia, motiu pel qual aconsella l'emissió de bons del Tresor europeus i reitera que per redreçar l'actual situació cal combinar de manera racional les mesures d'austeritat i les retallades amb els incentius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.