Economia

Mar de fons ecològica

La reforma de la política europea de pesca arracona el 94% de la flota catalana

Pretén la sostenibilitat dels caladors, però afavoreix la gran pesca industrial

“Cal una reconversió progressiva, i no un ofegament”

Fa anys que els científics i els ecologistes adverteixen de la ràpida disminució dels recursos pesquers. Els senyals d'alarma són evidents. Casos com l'esgotament de l'anxova, al golf de Biscaia –que els últims anys ha obligat a fer-ne tancar el calador–, reforcen les tesis de la Comissió Europea (CE). Aquesta alerta que el 75% de les espècies estan sobreexplotades en aigües comunitàries, en contrast amb el 25% d'arreu del món. Des de la perspectiva d'un “futur incert per la pesca” europea i amb la “sostenibilitat ecològica, econòmica i social” de bandera, a la CE plantegen una reforma de la política europea pesquera del 2014 al 2022.

Suposa un gir radical en la legislació i el sistema d'ajuts actual. De moment, ha provocat el rebuig frontal de les organitzacions professionals i la majoria de països membres –excepte els nòrdics i els grups ecologistes–, incloent-hi l'Estat espanyol. “La reforma va d'un extrem a un altre i persegueix que només sobrevisqui la flota artesanal i la d'altura”, afirma la directora general de Pesca, Mercè Sanmartí. Enmig, queden fora del sistema d'ajuts el 94% de la flota catalana: encerclament (sardina i seitó) i arrossegament, principalment. “D'aquí a pocs anys, no volem ensenyar quatre barquetes com a testimoni del que érem... Tenim un sector amb un producte d'alta qualitat i que crea llocs de treball.” La música que sona és la protecció dels recursos pesquers, però la lletra és confosa. A la pràctica, el reguitzell de mesures tendeix a afavorir la pesca industrial, que practica la flota d'altura atlàntica. També conserva els ajuts a les barques de menys de 12 metres, però ni tant sols a totes. A la CE consideren que les vedes, voluntàries i subvencionades com les catalanes, no han aconseguit protegir les espècies. La futura legislació, a més, retira el suport econòmic i proposa un sistema nou: el Rendiment Màxim Sostenible (RMS). És a dir, “definir el nivell màxim de captures per a cada espècie per un temps indefinit sense danyar-la”, segons la CE. Això aniria lligat a plans de gestió i a un sistema de quotes per espècie i vaixell, que cada armador podria vendre o llogar. Al Mediterrani es pesquen més espècies i la flota està menys especialitzada que a l'Atlàntic. “Fins que no tinguem totes les poblacions de peixos estudiades, què fem? És inviable aplicar-ho el 2014”, al·lega Sanmartí. Les confraries també s'oposen a la venda de quotes: “El mar, al final, seria patrimoni de quatre empreses que ho manipularien tot”, diu Eusebi Esgleas, president de la federació catalana.

Confraries i Generalitat són favorables a la sostenibilitat, però progressiva. “No té en compte el que s'ha creat durant anys”, diu Sanmartí. La UE ha subvencionat el desballestament de vaixells, per fer competitiva la flota i augmentar-ne la capacitat pesquera. Ara aquests ajuts desapareixerien. De fet, és pretén desfer el camí emprès. Esgleas argumenta: “Ens han portat fins aquí i ara no tenen en compte la viabilitat econòmica; cal una reconversió, però en anys, i no a través de l'ofegament.”

3.000
pescadors
són els que formen part de la flota catalana, en què en els últims 12 anys han perdut un 30% dels treballadors.
800
euros són els que cobra de mitjana
un mariner, quantitat que contrasta amb l'alça del 30% del peix en els últims 10 anys.
82
per cent de les poblacions de peix
són les sobreexplotades al Mediterrani; i el 62%, les de l'Atlàntic, segons la CE.

L'aqüicultura, sols en closca

La cria de peixos també està en el punt de mira dels ecologistes. En denuncien l'engreix amb pinsos fets amb farines d'altres peixos, cosa que descarta l'aqüicultura com a alternativa a la sobreexplotació. A la proposta de la CE s'obliden dels ajuts que fins ara existeixen en el sector, i que l'han impulsat. Sols es mantindrien els vinculats a aspectes mediambientals de les instal·lacions de les granges –com l'ús de renovables–; i els de les productores de mol·lusc, que s'alimenten dels nutrients aquàtics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.