Economia

El govern col·loca un 97% de la quarta emissió dels bons

Els 2.307 milions aconseguits serviran per cobrir el venciment de part de la que es va llançar un any enrere

Mas-Colell emetrà més títols al novembre mentre espera l'arribada dels hispanobons

La quarta emissió de bons dirigits a particulars posada en marxa pel govern en l'últim any i mig es va tancar ahir amb èxit. Els inversors van adquirir bons per un valor de 2.307 milions d'euros, un 97% de la quantia màxima de la col·locació, dels quals un 66% dels títols van subscriure's a un any i un 34%, a dos anys. El desemborsament de les quantitats, subscrites per un total de 102.269 estalviadors, tant a un com a dos anys, s'efectuarà el 2 de maig que ve, segons va informar el Departament d'Economia i Coneixement.

Els diners aconseguits pel govern en aquesta emissió serviran per cobrir el venciment de part de l'emissió llançada un any enrere, ja que el 2 de maig vencen títols per 2.234 milions d'euros. Amb la col·locació tancada ahir, el govern ha emès deute dirigit a particulars per 12.867 milions d'euros des del novembre del 2010, quan el tripartit va posar en marxa la primera emissió per aconseguir finançament arran del tancament dels mercats.

El govern, molt probablement, es veurà obligat a posar en marxa una altra emissió de bons amb vista a finals d'any, amb l'objectiu de cobrir una part de la col·locació de 4.200 milions que va efectuar el novembre de l'any passat. Malgrat això, la gran esperança d'Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, és que a partir de llavors es posin en marxa els hispanobons, perquè totes les administracions públiques de l'Estat puguin emetre deute amb l'aval del Tresor Públic. De fet, la setmana passada, des del Ministeri d'Economia es va assenyalar que es treballa per aprovar “al més aviat possible” els hispanobons, encara que sembla difícil aconseguir-ho abans del novembre, quan el govern té el pròxim venciment.

Abaratir el deute

L'emissió d'hispanobons abaratiria enormement el deute emès pel govern i, conseqüentment, suposaria un bon estalvi per a les finances de la Generalitat. Només a tall d'exemple, l'interès que ha pagat la Generalitat pels bons a un any que acaba de col·locar ha estat d'un 4,5%, a més d'una comissió bancària d'entre l'1,8% i el 2,2%. Un preu molt superior a l'1,47% que va pagar el Tresor Públic fa poc més d'un mes enrere per col·locar lletres a dotze mesos en els mercats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.