Economia

Abertis s'expandeix a Xile i el Brasil i esdevé líder mundial

OHL agafa el relleu d'ACS dins del capital del gegant català d'infraestructures en una operació a tres bandes

El grup de Florentino Pérez es ven el seu 10% per valor de 875 milions d'euros

La companyia d'infraestructures ACS va vendre ahir per 875 milions i en dos blocs diferenciats el seu paquet accionarial dins del grup català d'infraestructures Abertis, on fins al moment figurava com a tercera inversora amb un 10,03% del capital.

Aquesta venda va ser només un vèrtex d'una envitricollada operació a tres bandes que es va produir coincidint amb el pacte anunciat dimarts a la nit pel qual Abertis es quedarà amb gairebé 3.800 quilòmetres de concessions d'autopistes al Brasil i a Xile actualment en mans de la constructora OHL, controlada pel grup Villar Mir. L'operació situarà la companyia catalana com a líder mundial del sector, amb un total de quilòmetres gestionats de 7.500 en tres continents.

En diner i en paper

Segons les notes enviades per les empreses implicades a la CNMV, la companyia presidida per Salvador Alemany saldarà aquesta transacció assumint el deute de 530 milions que té OHL al Brasil paral·lelament a la cessió a la constructora d'un paquet accionarial d'un 10% de la concessionària.

Aquest 10% que Abertis traspassarà a OHL sorgirà, d'una banda, de la fracció del 5,3% que ahir va adquirir a ACS i el 4,7% que Abertis mantenia encara com a autocartera.

Pel que fa al negoci xilè del qual es desprèn OHL, es valora en uns 200 milions i Abertis l'abonarà íntegrament en efectiu, un pagament que ajudarà el grup de Villar Mir a eixugar el seu endeutament, tal com preveu en el seu pla estratègic.

Alhora, OHL va anunciar que ha subscrit un contracte d'equity swap, un tipus de permuta financera que li permetrà obtenir en un termini de sis mesos l'altre bloc d'Abertis que ahir va vendre ACS, també un 4,7%.

El grup de Villar Mir, l'únic dels tres en joc d'aquesta carambola que ahir va caure a la borsa (un 4%), se situarà de cop, amb un total del 10,7% del conglomerat català, com a tercer soci principal d'Abertis, darrere de La Caixa, que en té un 27,4%, i estalonant de prop el grup de capital risc CVC, que té un 15,5%.

LES XIFRES

200
milions
en efectiu cobrarà OHL, juntament amb les accions d'Abertis. El diner l'ajudarà a reduir l'endeutament.
7.500
quilòmetres,
directament o amb participació, gestionarà Abertis quan es materialitzi l'acord amb OHL.
Les claus

De la necessitat dels uns a l'expansió dels altres

M.M

ACS, que farà unes plusvàlues d'uns 165 milions, necessita líquid ràpidament i admet que ha de materialitzar uns 3.000 milions aquest any. La setmana passada, la caiguda en la cotització d'Iberdrola i les pressions dels bancs que van finançar l'adquisició del seu paquet van obligar la constructora a reduir la presència en la companyia elèctrica. Se'n va vendre un 3,7%, amb una pèrdua de 540 milions. El contratemps se suma als esforços sense èxit que ha fet per assolir un cert poder dins del consell.

Procés del pacte

El pacte entre Abertis i OHL es materialitzarà en dues tongades. D'entrada, Villar Mir cedirà la seva participació del 60% en OHL al Brasil en una xarxa que aglutina de més de 3.200 quilòmetres i que inclou també el deute de 530 milions. A continuació, OHL traspassarà al grup presidit per Salvador Alemany 342 quilòmetres de tres autopistes més. Aquesta operació a Llatinoamèrica es podria tancar abans de l'estiu i comportarà un increment d'uns 1.000 milions en la facturació de la concessionària catalana, que acaba d'incorporar, per cert, l'exministra Salgado com a assessora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.