Economia

Conviden els municipis a fer promoció turística conjunta

La Generalitat proposa als ajuntaments que amb el 30% de la taxa turística que rebran s'uneixin per promocionar la marca

El govern treballa en un pla per portar turisme als parcs naturals

La Generalitat convida els municipis a fer promoció turística conjunta amb els diners que es recaptin a partir de l'1 de novembre amb les taxes als turistes que s'allotgin als hotels. Es preveu que el 70% del que es recapti amb aquesta taxa vagi a parar a la Generalitat i el 30% restant a l'administració local, i tots els diners s'han de destinar a la promoció. La proposta la va fer ahir la subdirectora general de Programació Turística, Carme Rubió, en el decurs de les XVIII Jornades d'Oficines de Turisme que es fan a Girona i que durant dos dies apleguen més de 120 tècnics i gestors de les 233 oficines que formen la Xarxa d'Oficines de Turisme de Catalunya. Rubió, que ahir va presentar la taxa turística als assistents a la jornada, va fer aquesta reflexió després que una tècnica d'una oficina de turisme presentés públicament la seva preocupació pel futur de les oficines de turisme. Segons la tècnica, la crisi ha provocat que els ajuntaments pràcticament no destinin recursos a la promoció turística, i “estem deixats de la mà de Déu”, hi va afegir. L'aplaudiment de tot el col·lectiu va demostrar a Rubió que aquesta preocupació és general.

Rubió va explicar que la Generalitat no pot dir a l'administració local què n'ha de fer amb els diners que rebi, però recomana que “treballin coordinadament tot el territori i totes les institucions per poder promoure turísticament les diverses destinacions”. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació a Girona, Christian Serarols, va remarcar que aquesta coordinació ja s'està plasmant en la redacció del pla estratègic de turisme, que definirà els principis bàsics del model turístic de la Catalunya del futur.

Espais naturals i turisme

Entre els temes que es tractaran avui en les jornades, hi ha el de l'ús turístic dels espais naturals protegits. Serà una primera aproximació per saber què n'opinen els responsables d'aquests espais, i per això han reunit en una taula rodona responsables dels parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dels Aiguamolls de l'Empordà, del Cap de Creus, del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. Es tracta, segons Carme Rubió, d'un pla estratègic 2012/2015 “amb actuacions concretes que ens han de donar les directrius generals i grans línies d'actuacions fins al 2020”. De moment, la Generalitat ja ha començat a treballar amb el director general de Parcs i amb el Departament d'Agricultura per “acostar el turisme a aquests espais, ja que actualment s'està aprofitant el 30% de les possibilitats dels parcs”. Tant Rubió com Serarols estan d'acord que els parcs naturals tenen un atractiu turístic “que es pot aprofitar sense malmetre'ls”. “Al contrari, es poden obtenir recursos econòmics com estan fent al Canadà, als Estats Units o a Itàlia i mantenir-los millor”, van dir. Van assegurar també que és un pla en què es treballa territorialment, tant el sector públic com el privat, però que encara falten molts mesos abans que es pugui presentar públicament.

El turisme cultural a Girona

El director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació va explicar ahir que durant el mes d'abril (fins al dia 24) han passat per l'oficina de turisme de la Generalitat de Girona 6.000 persones, el 80% de les quals han vingut per motius culturals, l'11% per activitats relacionades amb la bicicleta i les vies verdes, i el 7% per motius gastronòmics “i per tastar tota la nostra riquesa culinària”.

Els turistes que han passat per aquesta oficina de turisme són catalans, però també n'hi ha de Madrid i el País Basc, i pel que fa als turistes estrangers el principal és el francès, i el segon lloc l'ocupen a parts pràcticament iguals els del Regne Unit i Alemanya. Serarols va explicar ahir que hi ha un augment significatiu de turisme rus i de persones “d'ascendència jueva per visitar la zona del Pirineu”. També hi ha un creixement important del nombre de turistes asiàtics i americans i australians.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.