Gran angular

Els lladres d'internet afinen la picaresca

Els delinqüents personifiquen cada cop més els esquers a la xarxa. El microfrau creix i la majoria de víctimes no en fan les denúncies

Un de cada quatre internautes ha rebut una oferta de treball que podria ser falsa

Internet és un microcosmos en què hi ha de tot, i també fraus. Des del 2007, l'Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación (Inteco), depenent del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, analitza semestralment les estafes per internet i ha observat que, amb el temps, els intents de frau s'han professionalitzat i els lladres cibernètics se les enginyen per afinar els seus esquers. “La conjuntura econòmica ajuda que hi hagi un augment de campanyes d'intents de frau a través de la xarxa”, explica el gerent de l'Observatori de la Seguretat de la Informació de l'Inteco, Pablo Pérez San-José. I la desesperació fa que més gent piqui. El 2011, el frau amb impacte econòmic per a l'usuari a internet va ser del 6,7%, dos punts percentuals més que l'any anterior. “La majoria de les estafes a través de la xarxa són microfraus d'un import inferior a 100 euros, que es duen a terme a través de correus electrònics o pel telèfon mòbil”, hi afegeix Pérez San-José. La poca quantitat d'aquestes estafes fa difícil que la gent les denunciï, però és un negoci “molt lucratiu” per als delinqüents “que estafen poc a moltes persones”, subratlla Pérez San-José. Fa un mes, els Mossos d'Esquadra van destapar una estafa arran d'una falsa oferta de treball a Dubai que va afectar almenys 130 persones. La presumpte autora dels fets va penjar una falsa oferta de feina a internet en què demanava persones especialitzades en la construcció i els oferia un salari de 4.800 euros al mes i allotjament gratuït durant un any. L'estafa apareix quan la dona es posava en contacte amb els candidats que s'interessaven per l'oferta i els comentava que els currículums havien d'estar traduïts a l'àrab o al turc, i els oferia aquests servei a canvi de 20 euros. “S'ha aguditzat la picaresca i han tornat els clàssics de l'estafa”, indiquen fonts dels Mossos, que hi afegeixen que moltes persones que són víctimes d'aquest tipus de fraus a través de la xarxa no els denuncien, ja sigui perquè la quantitat estafada és poca o per “vergonya”. “Quan detenim els autors del fets, veiem que han practicat aquest tipus d'estafes més vegades, però no tenim prou denúncies per actuar”, destaquen les mateixes fonts policials.

FALSES OFERTES.

De fet, segons l'Inteco, en els últims tres mesos un de cada quatre internautes ha rebut alguna oferta de treball sospitosa de ser falsa. “D'existir, han existit sempre, aquests fraus”, comenta la directora de selecció d'Adecco a Barcelona, Marina Vilageliú, “però ara hi ha molta gent que busca feina i hi ha més probabilitats que algú caigui per la desesperació”. Una opinió que comparteix la directora de Manpower Agència de Col·locació, Dolors Poblet, que considera que amb crisi i les possibilitats que obre internet aquest tipus d'estafes “han anat en augment”. El tipus d'ofertes de feina falses normalment demanen diners, entre 10 i 20 euros, per entrar en algun procés de selecció o canvi d'un servei imprescindible per accedir a un lloc de treball. També es dóna el cas de falses ofertes que demanen que els candidats emplenin un formulari i després n'usen les dades personals per enviar publicitat a la gent. “Abans aquests fraus es feien amb anuncis a la premsa escrita, però amb internet és més fàcil arribar a més gent”, diu Vilageliú. Fins i tot a Infojobs van ser víctima d'un intent d'estafa d'aquest tipus. “Alguns candidats ens heu comentat que us ha arribat un e-mail amb l'aparença d'InfoJobs.net anunciant una oferta falsa de treball. És un cas de phishing. El correu electrònic no l'hem enviat nosaltres i es tracta d'una estafa que aprofita la nostra marca per aconseguir la confiança dels receptors”, van indicar en la seva pàgina web. Davant aquests casos, Adecco recomana: desconfiar de processos de selecció on no hi hagi entrevista personal, evitar ofertes que demanin diners a canvi i verificar l'empresa que fa publicitat del lloc de treball. “Les gangues no existeixen. Ningú paga molt per poques hores o per perfils sense formació”, conclou Vilageliú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.