Economia

Només faltava l'IVA

El govern del PP camufla un augment dels impostos al consum, que fins ara negava, entre les mesures que envia a la UE per explicar com frenarà el dèficit

De Guindos diu que és una exigència de Brussel·les i l'FMI

La saca de promeses incomplertes de l'executiu de Mariano Rajoy sembla que no té fons. I les argúcies per dissimular-ho comencen a vorejar el ridícul. Ahir, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va negar a verbalitzar una evidència posada sobre un paper que La Moncloa acabava de repartir entre la premsa: que l'IVA s'incrementarà al llarg del 2013. Això sí, l'augment de l'impost quedava camuflat sota l'epígraf “altres ingressos”. Però l'elevada quantitat –8.000 milions d'euros– no podia ser sinó a través d'aquesta taxa i els anomenats impostos especials (tabac, alcohol i gasolina). És una de tantes mesures que des de Rajoy fins a la plana major dels seus ministres s'havia negat fins a l'avorriment amb l'argument que els impostos indirectes castiguen el consum i en un moment de crisi aguda acabarien d'enfonsar l'economia.

Però ves per on que ahir a De Guindos aquest pretext ja no li semblava tan útil, i assegurava que aquest “gravamen sobre el consum” –la paraula IVA estava proscrita en la seva explicació– es produirà l'any vinent, quan l'economia ja entrarà en fase de recuperació (el PIB només creixerà el 0,2%, mentre que l'índex de consum privat continuarà sota mínims) i per compensar una reducció de les cotitzacions socials, una vella reivindicació empresarial. De Guindos va optar per usar el comodí de la UE –que tot ho salva– per apuntar que, al cap i a la fi, Brussel·les i l'FMI ja fa temps que ho recomanen però l'Estat fins ara s'hi havia resistit.

En tot cas, i davant l'evidència que l'IVA i els especials s'apujaran, es donarà la circumstància que en un mateix any conviuran la major pressió fiscal que s'aplicarà sobre el consum i l'increment de l'IRPF –una altra promesa electoral que el PP va saltar-se quan va arribar a La Moncloa–, que Rajoy va limitar a dos anys, 2012 i 2013.

No és estrany que ahir dissimulessin tant com podien les xifres, ja que al seu dia el PP va promoure una dura campanya contra el govern de José Luis Rodríguez Zapatero quan el 2010 va aplicar un increment del 7% al 8% de l'IVA reduït i del 16% al 18% del tipus normal, i que al seu moment va suposar una recaptació de 6.500 milions d'euros addicional, una xifra força inferior a la que ahir De Guindos incloïa en el programa de reformes aprovades i en confecció i el pla d'estabilitat amb el qual es pretén convèncer la UE i els mercats que l'Estat espanyol complirà els objectius que se li han exigit.

En aquest quadre també es detecta que l'ocupació –malgrat les bondats que atribueixen a la reforma laboral– no creixerà fins al 2014. El 2013 l'atur encara serà del 24,2%.De fet, fins al 2015 no es preveu que es produeixi l'arrencada. Tot i això, aquell any el percentatge d'aturats continuarà sent més alt que el registrat el 2011 (21,6%).

Reduirem les càrregues sobre el treball i apujarem les del consum
Luis de Guindos
ministre d'economia
En el pròxim exercici pressupostari farem una modificació de l'estructura impositiva [per no dir IVA]

“Hi ha massa ajuntaments”

Al govern del PP fa temps que li ronda pel cap reduir l'actual nombre d'ajuntaments. I així s'ha comunicat a Brussel·les. Però continua sent un misteri si la simplificació de municipis es farà mitjançant la persuasió o la imposició. De Guindos no va voler explicar la fórmula, però sí que va admetre que hi ha massa ajuntaments i que s'ha de corregir. Ben aviat el Ministeri d'Hisenda concretarà el pla per reestructurar el món local, però, per les poques pinzellades que van donar ahir, s'albira que les agrupacions municipals s'acabaran fent a la força, quan fins fa poc s'assegurava que es farien de forma voluntària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.