Economia

Les granges de porcs s'han d'adaptar l'any vinent

A les comarques gironines s'han s'adequar a la normativa europea unes 600 de les 1.200 explotacions de truges reproductores porcines que hi ha

Primer van ser les granges de gallines ponedores, l'any vinent entrarà en vigor la llei de benestar animal per a les granges de porcs i el sector calcula que el 2013 tocarà adequar-se a les explotacions de conills. La Generalitat calcula que a les comarques gironines seran unes 600 granges, de les 1.200 explotacions de truges reproductores, que hauran de fer obres per adaptar-se a la nova normativa europea. Algunes d'aquestes granges ja s'hi han adaptat i “ja han pogut constatar un augment de reproducció”, sempre segons Agricultura.

Els canvis per adaptar-se a la normativa de benestar animal en porcs s'ha d'aplicar a les explotacions superiors a les deu truges. Depenent de les instal·lacions escollides, aquestes millores poden provocar costos entre 400 i 500 euros per truja. És a dir, una granja de 400 truges pagarà fins a 200.000 euros per adaptar-se a la nova llei.

La normativa va entrar en vigor l'any 2003 per a les granges de nova creació. Les anterior a aquest any tenen fins al desembre de l'any vinent per adaptar les instal·lacions –es fixa la superfície mínima de sòl lliure de què han de disposar els animals (segons l'edat i el tipus, perquè puguin jeure tots alhora amb les extremitats esteses), com també les característiques del terra per evitar lesions. Però perquè els animals disposin de més espai, les explotacions han de créixer o disminuir la cabanya porcina.

La majoria dels punts que s'imposen són de lògica, com ara que l'alimentació ha de ser l'adequada per a l'edat, el pes i les necessitats dels animals, però n'hi ha altres que provoquen modificacions. Algunes d'aquestes són: que els porcs han d'estar exposats a una llum d'una intensitat mínima de 40 lux durant un mínim de 8 hores al dia; que a la part on hi ha els porcs s'evitin els nivells de soroll continu superiors a 85 decibels, o que quan els porcs es criïn en grup s'adoptin mesures per prevenir baralles que excedeixin el seu comportament normal.

LA XIFRA

500
euros
per truja és el que calcula el sector que pot costar l'adaptació de les granges de porcs a la nova normativa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.