Economia

Rato s'entrega

Rajoy el força a abandonar Bankia i deixar de ser el gran obstacle per al sanejament bancari

L'exconseller del BBVA Goirigolzarri pilotarà l'entitat

L'Estat injectarà entre 7.000 i 10.000 milions de diner públic per reflotar-la

El món de les finances es va despertar ahir amb una doble carambola: mentre Mariano Rajoy jugava les seves cartes per forçar que Rodrigo Rato abandonés Bankia –37.517 milions d'exposició immobiliària– i deixés de ser el principal obstacle del sanejament bancari, el mateix Rato s'entregava i presentava ell mateix el nom del seu substitut: l'exconseller del BBVA i ara prejubilat José Ignacio Goirigolzarri. En una maniobra traumàtica per als bioritmes populars –Rajoy i Rato es repartien les vicepresidències amb Aznar, i el ministre Luis de Guindos va ser la mà dreta de Rato durant l'aznarat–, l'Estat i el Banc d'Espanya preparaven ahir la imminent injecció d'entre 7.000 i 10.000 milions de capital públic per sanejar Bankia i la seva matriu i magatzem de tots els actius immobiliaris acumulats –BFA–, i per reflotar l'entitat que el 2010 va sorgir de la fusió de Caja Madrid i Bancaixa amb cinc caixes més de menor escala, entre les quals Caixa Laietana.

Rato, que va assumir el timó de Caja Madrid el gener del 2010, va constatar ahir en un comunicat que s'ha trobat en “una de les conjuntures més crítiques que mai hagi sacsejat el sistema financer”. En un calculat llenguatge perquè l'aparença fos de dimissió, Rato es va limitar a dir que passa “el testimoni a un nou gestor perquè és el més convenient”. En un detall curiós, Rato desvela com si fos elecció seva i no imposició de La Moncloa i del Banc d'Espanya que l'elegit és Goirigolzarri, a qui el president del BBVA –aquest sí triat a dit el 2000 per Aznar i Rato a Argentaria–, Francisco González, va vetar com a successor seu al banc.

En la graduació d'una parent, a la tarda, Rato va topar amb la premsa i va enviar un “missatge tranquil·litzador” als 10 milions de clients i 400.000 accionistes, ja que Bankia “és una entitat amb un nivell de solvència molt alt i una molt robusta situació de liquiditat”. “En aquests moments Goirigolzarri és la persona més adequada”, va dir com a comiat.

LA XIFRA

37.517
milions acumula Bankia i la matriu BFA en crèdits del sector immobiliari i un 85% són problemàtics.

LA FRASE

Bankia té un nivell de solvència molt alt i una robusta liquiditat, Goirigolzarri és ara la persona adequada
Rodrigo Rato
Expresident de Bankia

Les accions cauen en borsa un 3%

“Ser avui aquí ja és en si un mèrit”, admetia Rodrigo Rato a la Borsa de Madrid el 20 de juliol del 2011. La confessió arribava minuts després de les dotze del migdia, l'hora en què acabava d'oficiar el simbòlic toc de campana amb què Bankia debutava en borsa. La col·locació, que obria la cursa de les sortides a borsa de caixes fusionades i reconvertides en bancs en què s'esperava que seria la fase final de capitalització, es va viure com una qüestió d'estat al parquet madrileny.

Deu mesos després, el mateix Rato que celebrava el “mèrit de ser aquí” deia ahir adéu, i la resposta al mercat va ser una caiguda en borsa del 3,2%. L'acció de Bankia, que va debutar en 3,25 euros, només va poder tancar en pla el dia del seu debut gràcies a les compres compulsives del banc col·locador, JP Morgan. El preu de la cotització final ahir va ser de 2,375 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.