Economia

hisenda municipal

El PSC, a l'oposició, decideix inversions a Lloret de Mar

Són els diners de l'augment de l'IBI i han decidit destinar-los a la millora d'escoles i barris i a la promoció econòmica

És fruit de l'acord de pressupost amb el govern (CiU-ERC), en minoria

En un fet insòlit a Lloret de Mar, el ple municipal aprovarà demà un conjunt d'inversions. No és un fet gaire habitual en aquests moments, però el que fa que sigui més insòlit és que qui ha decidit quines inversions es faran és un partit de l'oposició, el PSC.

Es tracta del resultat de l'acord entre el govern local en minoria (CiU i ERC) amb els socialistes per tal de poder aprovar, al gener passat, els pressupostos municipals per enguany. El PSC, per aprovar els comptes, va posar la condició de poder decidir la destinació dels diners que s'ingressessin de més amb l'augment estatal de l'IBI, en total, cap a 250.000 euros. Els diners serviran per tres fins: millores a les escoles, promoció econòmica i millores als barris.

“Tal com estan les coses és important fer millores a les escoles i promoció econòmica”, va explicar a aquest diari Joan Bernat, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Dels 250.000 euros d'ingressos extres de l'IBI que el PSC decideix en què es destinen, al ple de demà se n'aprovaran 160.000. Pel que fa a les millores a les escoles, les partides seran per al CEIP Esteve Carles (5.725 euros), CEIP Pere Torrent (25.740), CEIP Pompeu Fabra (14.470), CEIP Àngels Alemany (2.735), les escoles bressol (23.593) i equipar informàticament l'escola d'adults (3.017). “Són reivindicacions que ja existien; vam fer reunions amb les AMPA”, va explicar Bernat.

El segon bloc és per a la promoció econòmica. Hi destaca la creació d'un lloc de treball (21.000 euros) al Servei d'Ocupació Municipal (SOM), que s'encarregarà de buscar ofertes de feia, promourà el servei i coordinarà els cursos d'ocupacions que, al seu torn, rebran una partida de 15.000 euros. També es destinaran 15.000 euros per a millores elèctriques al municipi “per tal de donar més bon servei als diversos esdeveniments que hi pugui haver a Lloret de Mar”; la mateixa quantitat, per finançar i subvencionar esdeveniments amb seu a Lloret; per a la promoció i millora del comerç se'n dedicaran 9.000, i 5.000, per a l'adquisició de materials. La resta de diners, 90.000 euros, seran per a millores als barris. Aquesta partida s'està acabant de definir i s'aprovarà més endavant. “Estem treballant amb els barris per saber quines són les necessitats”, va dir Bernat.

“Oposició responsable”

El portaveu del PSC va destacar el fet d'influir en les decisions de govern des de l'oposició: “Allò responsable és proposar coses, aquesta és la manera d'actuar; criticar per criticar no em sembla correcte.”

En el govern estan molt satisfets de l'actitud del grup socialista. L'alcalde, Romà Codina, va destacar el “paper d'altíssima responsabilitat” del PSC. “Nosaltres tenim minoria i van ser responsables de la necessitat d'aprovar els pressupostos”, hi va afegir.

Governades de l'oposició

El govern de Lloret de Mar té 8 regidors (set de CiU i un d'ERC), lluny dels 11 de la majoria absoluta. Però ha estat capaç de tenir el pressupost aprovat des del gener gràcies a un acord amb el PSC. Va ser una bona jugada del govern, però també dels socialistes. Els primers, per no fer caure la ciutat en una paràlisi letal en el context econòmic actual. Els segons, perquè han aconseguit marcar les prioritats del govern. És a dir, governar des de l'oposició. I el més remarcable, poder anar a escoles i barris amb la medalla de les millores. I sense retrets, sinó amb lloances mútues. Perquè en l'imaginari de tots, hi ha altres formes d'oposició –molt properes–. I altres ciutats –també molt properes– on el pressupost està prorrogat des del 2010.

j. gonzalo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.