Economia

Moody's situa el deute català en el nivell del bo porqueria

llosa

L'agència de qualificació rebaixa la nota del deute de Catalunya, l'iguala al de Múrcia i el posa per sota dels d'Andalusia i Extremadura

També fa baixar, entre un i tres graus, la qualificació de 16 entitats bancàries de l'Estat

El deute català se situa en el millor nivell del pitjor estadi d'avaluació

L'agència de qualificació nord-americana Moody's va degradar ahir la nota de solvència de Catalunya de Baa3 a Ba1, al nivell de bo porqueria amb perspectiva negativa. L'agència també va rebaixar la nota de tres comunitats autònomes espanyoles més: Múrcia, de Baa2 a Ba1; Extremadura, d'A3 a Baa1; i Andalusia, d'A3 a Baa2. Castella - la Manxa i València conserven la posició, amb un Ba2 i un Ba3, respectivament. L'argument ha estat “la baixa probabilitat [de les comunitats] de complir l'objectiu de dèficit fixat pel govern estatal aquest any”.

Així mateix, Moody's també va rebaixar, entre un i tres graus, la nota de setze bancs de l'Estat, entre ells el BBVA, el Banco Santander, el Banesto o els catalans Caixa Bank (d'Aa3 a A3) i el Banc Sabadell (d'A3 a Baa1).

Tot i que la notícia de la rebaixa de la nota de Catalunya no és bona, per José García Montalvo, catedràtic de la UPF i col·laborador d'aquest diari, “podria haver estat molt pitjor, perquè dins del nivell del que els anglosaxons en diuen non investment grade (inversions de baixa qualitat i risc d'impagament), Moody's ha situat el deute català en el millor nivell de les inversions de baixa qualitat”. Tanmateix, el bo català continua tenint una perspectiva negativa i això indica que es pot veure afectat per una nova rebaixa de nota.

Fa uns dies, el deute sobirà espanyol va viure també una rebaixa de la seva nota i, en conseqüència, “la revisió dels deutes de les comunitats autònomes era previsible”, explicava Montalvo. Segons ell, també ha pogut influir en la decisió de l'agència de qualificació la negativa del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristobal Montoro, dimecres passat, a la creació d'hispabons (deute de les comunitats autònomes avalat pel govern central).

Moody's, però, no ha tingut en compte la retallada última del govern català, de 1.500 milions d'euros, aprovada ahir pel govern espanyol. El deute català es trobarà ara amb el problema, als mercats, que “els fons institucionals no el podran comprar, perquè tenen restriccions per adquirir bons de baixa qualitat, i anirà a parar als fons més especulatius”, assegura Montalvo.

Pensar en segones lectures, que podrien relacionar la rebaixa del deute català amb un motiu més per a la intervenció del govern espanyol és, segons Montalvo, molt improbable: “Les agències de qualificació difícilment entraran en aquestes qüestions perquè no es deixen influir per ningú, excepte quan és el govern dels Estats Units qui les pressiona.”

Moody's valora les reformes en sanitat i educació que va anunciar el govern espanyol, i reconeix que ajudaran a reduir el dèficit a mitjà termini, però alerta que “algunes mesures costaran de posar en pràctica, i el seu efecte en el pressupost del 2012 és probable que sigui limitat”. Així, Catalunya i les comunitats en el punt de mira “seguiran depenent dels augments del deute per cobrir els seus desequilibris financers”.

Desconfiança

El dia d'ahir va començar també alterat pel rumor que donava nom a les firmes independents que auditaran els actius immobiliaris existents en el balanç de les entitats financeres espanyoles: Backrock i Oliver Wyman. Va faltar temps perquè la banca s'indignés, sobretot per la possibilitat que una d'elles fos Blackrock. El que es pot considerar com el gestor de fons més gran del món ja és un conegut de la crisi europea: va col·laborar amb el Banc d'Irlanda i el govern de Dublín per sanejar el seu sistema financer, amb un resultat nefast.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.